dvoje

STIDNE VAŠI, PEDIKULOZAŠta su stidne vaši?


Stidne vaši su mali paraziti koji izgledaju kao male verzije rakova koje viđaš na plaži.

vaška
Stidna vaš

Žive na koži i grubim dlakama oko genitalija. Hrane se krvlјu, veoma brzo se razmnožavaju. Moguće ih je videti golim okom, dugačke su 2 mm, kreću se prilično brzo. Njihova jaja izgledaju kao sićušne beličasto-žućkaste tačkice na stidnim dlačicama. Takođe, mogu se primetiti male braonkaste tačkice koje su njihov izmet.

Nisu opasne, i obično čovek može lako da se oslobodi njih - lekovima koji se prodaju bez recepta.

Prisustvo stidnih vaši kod ljudi je poznato kao seksualno prenosiva bolest pedikuloza tj. pedikulis pubis (latinski: pediculosis pubis). Pedikuloza je izuzetno česta. Milioni lјudi se inficiraju svake godine.Kako se dobijaju stidne vaši?


Stidne vaši se obično šire seksualnim kontaktom (seksualnim dodirivanjem, vaginalnim, oralnim, analnim seksualnim odnosom), jer se lako kreću od dlaka jedne osobe do dlaka druge osobe.
Međutim, ponekad se šire indirektnim putem preko zaraženih predmeta: korišćenjem odeće, peškira, posteljine i kreveta zaražene osobe.

Moguće je da se dobiju stidne vaši na drugim mestima gde su grube dlake (trepavice, obrve, dlake na grudima, pazuhu, bradi, brkovima) ako su u kontaktu sa tuđim zaraženim delom tela ili zaraženim predmetom.

Iako stidne vaši žive u dlakavom području, ne vole dlake glave. Stidne vaši su različite od glavenih vaši i ne javlјaju se na glavi. Glavene vaši, 'pak, ne pojavlјuju se u oblastima sa grubim dlakama.Simptomi


Simptomi uklјučuju prilično jak svrab. Međutim, iako su stidne vaši neugodne, ne izazivaju ozbilјne zdravstvene probleme, ali iritiraju i vrlo su zarazne. Zbog toga, ako ti se desi da dobiješ stidne vaši, trebalo bi da se uzdržiš od bilo kakvih seksualnih kontakata i da ne deliš stvari kao što su peškiri, brijači sa drugim osobama.

pedikuloza

pedikuloza
Pedikuloza
pedikuloza

pedikuloza
PedikulozaLečenje


Ova bolest se leči kod kuće uz pomoć lekova koji se prodaju bez recepta. To su losioni, kreme ili šamponi koje su napravljeni za eliminisanje i običnih vaški i stidnih vaški.Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Kondomi ne mogu da spreče prenošenje stidnih vaši, ali mogu da te zaštite od drugih seksualno prenosivih bolesti.
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja