dvoje

ŠUGA (SCABIES)Šta je šuga?


Šuga je stanje svraba kože uzrokovano sitnim parazitima (šugarci). Šugarac zarazi gornji sloj kože ispod kog se zakopa i polaže jaja. Ne vidi se jer je izuzetno mali, ali će se svakako primetiti svrab i iritacija koje on izaziva. Šuga može biti stvarno neugodna, ali obično nije opasna. Može da se izleči medicinskim preparatima.Kako se dobija šuga?


Šuga se dobija kontaktom kože sa zaraženom kožom, obično prilikom seksualnog kontakta, posebno kada se tela dugo dodiruju, kao i kad se spava zajedno sa zaraženom osobom u istom krevetu. Takođe, može da se dobije i kontaktom sa zaraženim predmetima (razmena odeće sa zaraženom osobom, deljenje peškira, postelјine).

Rizik od oboljevanja je proporcionalan dužini kontakta: što je kontakt duži - veći je i rizik od oboljevanja.

Šuga može da se proširi na druge osobe u porodičnom domu, a česta je u prepunim mestima gde ima mnogo bliskih kontakata sa kožom (kao što su domovi za negu, zatvori, mesta za zaštitu dece).Simptomi


Ovo kožno oboljenje izaziva crvenilo i jak svrab, naročito noću i kad su izazivači u nekom toplom okruženju. Uglavnom se javlja između prstiju, na zglobovima, pregibima, dlanovima, laktovima, pazuhu, tabanima, stomaku, grudima, oko genitalija.

delovi tela koji su najčešće zahvaćeni šugom
delovi tela koji su najčešće zahvaćeni šugom

Osim toga, češanjem se stvaraju dodatne rane i povrede kože, i, dalje širenje šugarca po okolnim delovima kože.

šuga       šuga       šuga

šuga dojke       šuga penisa

šuga

šuga

šuga

šuga dojke

šuga penisa


Osoba koja ima šugu je zarazna sve dok se šugarac i njegova jajašca ne unište odgovarajućim lekovima.Lečenje


Potrebno je koristiti preparate (losione, kreme, šampone, sapune) namenjene otklanjanju šuge, često menjati posteljinu i otkuvavati veš na visokoj temperaturi.
Ukoliko neko od ukućana dobije šugu, svi ostali moraju biti u pripravnosti i odraditi preventivan trertman i ako je potrebno - lečenje.Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Kondomi ne mogu da spreče dobijanje šuge, ali ti mogu pomoći da se zaštitiš od drugih seksualno prenosivih bolesti.
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja