dvoje

SIFILISŠta je sifilis?


Sifilis je česta bakterijska infekcija koja se širi seksualnim putem. Uzročnik je bakterija sifilisa Treponema pallidum.Kako se dobija sifilis?


Sifilis se dobija kada vulva, vagina, penis, anus, usta dodiruju nečije sifilistične rane - najčešće prilikom seksualnog kontakta, vaginalnim, analnim, oralnim seksualnim odnosom.Simptomi


Sifilis se razvija u četiri stadijuma, pri čemu svaki stadijum ima različite simptome.


Prvi stadijum sifilisa
Bezbolna otvorena rana na koži nazvana šankr je prvi simptom. Javlja se na mestu gde je bakterija ušla u organizam, a to mesto je najčešće na spoljnim genitalijama (penisu, vulvi), anusu, ređe u unutrašnjosti vagine, na prstima, jeziku, usnama i u okolini usta. Otok limfnih čvorova se može ispoljiti blizu regiona u kome se pojavio šankr.

šankr na penisu
      Šankr na penisu


šankr na jeziku
      Šankr na jeziku


šankr na penisu
Šankr na penisu

šankr na jeziku
Šankr na jeziku

Šankr se obično pojavljuje između treće sedmice i trećeg meseca nakon što je bakterija sifilisa ušla u organizam osobe. Nakon mesec dana od pojave šankra, ova rana zaceljuje bez lečenja i može ostati ožiljak na mestu gde je bila.

Činjenica da je šankr zacelio ne znači da je sifilis izlečen ili da osoba ne može preneti infekciju na drugu osobu. Naprotiv, osoba je veoma zarazna tokom prve faze sifilisa. Ovome pogotovo doprinosi to što se mnogi lјudi osećaju potpuno dobro, tako da ni ne znaju da imaju sifilis.


Drugi stadijum sifilisa
U ovom stadijumu bakterija izazivač sifilisa se već raširila po celom organizmu i izražen je osip po koži koji se pojavljuje 4 do 10 sedmica nakon što se šankr pojavio i ponekad pre nego što je šankr zacelio.

sifilis_osip       sifilis_osip
Osip u drugom stadijumu sifilisa
sifilis_osip

sifilis_osip
Osip u drugom stadijumu sifilisa

Osip može da izgleda isto kao drugi mnogo češći osipi i obično prolazi za 2 do 12 sedmica, sam od sebe, bez ostavljanja ožiljaka. Ali, to što je prošao osip, ne znači da je sifilis izlečen, naprotiv - osoba je i dalje veoma zarazna i može preneti infekciju zdravim osobama.

Ostali simptomi koji se mogu ispoljiti u ovoj fazi su: blago povišena telesna temperatura, malaksalost, mršavljenje, otok limfnih čvorova po celom telu, bolna upala zglobova i ligamenata, opadanje kose, neurološki ispadi, meningitis.


Treći stadijum sifilisa
Ako se ne leči, kod inficirane osobe će se nakon prethodna dva stadijuma, ispoljiti i treći, pritajeni stadijum sifilisa. Ova faza počinje nakon što osip iz drugog stadijuma nestane. Osoba neće imati nikakve simptome duži vremenski period čak i do 20 godina, ali ova faza može trajati i znatno kraće.

Iako nema nikakvih prisutnih simptoma osoba je zarazna i tokom pritajene faze sifilisa.


Četvrti stadijum sifilisa
Ovo je najdestruktivniji stadijum sifilisa. Ako se sifilis ne leči, ovaj faza može da počne i godinu dana nakon infekcije.
Bilo gde u organizmu mogu se pojaviti uvećanja tkiva koja se nazivaju "gume", koje ostavljaju deformitete organa i tela i nakazan izgled. Takođe, javljaju se ozbiljni problemi kardiovaskularnog sistema, nervnog sistema, mentalni poremećaji, slepilo, moguć je i fatalan ishod.Lečenje


Sifilis je ozbilјna bolest - ali može da se izleči ako se što ranije tretira. Leči se antibiotikom. Šteta koju je bolest već nanela - ne može biti otklonjena.

Ako se ne leči, sifilis prouzrokuje trajna oštećenja i može biti fatalan.

Zato je testiranje tako važno, što pre osoba sazna da ima sifilis - brže će se izlečiti. Test se izvodi na osnovu uzetog uzorka krvi.

test_sifilis test_sifilis
Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja