dvoje

MOLLUSCUM CONTAGIOSUMŠta je Molluscum Contagiosum?


Molluscum contagiosum je kožna infekcija izazvana virusom koji inficira spolјašnji sloj kože.Kako se dobija Molluscum Contagiosum?


Dobija se dodirom sa zaraženom kožom. Odrasli ga najčešće dobijaju tokom seksualnog kontakta, a lako se širi i neseksualnim putem delјenjem odeće i peškira. I deca mogu da dobiju molluscum contagiosum preko igračaka ili dodirivanjem nečije zaražene kože - tada to nije polna bolest. Deci se promene pojavlјuju na koži stomaka, ruku, nogu, licu - a ne na njihovim genitalijama.Simptomi


Molluscum contagiosum izaziva male čvrste crvenkaste pojedinačne ili grupisane poluloptaste promene na koži koje imaju diskretno udubljenje u centru. Lokalizovane su na koži lica, genitalijama, pregibima.

moluskum
      Molluscum contagiosum


moluskum
      Molluscum contagiosum


moluskum penisa
      Molluscum contagiosum penisa


moluskum
Molluscum contagiosum

moluskum
Molluscum contagiosum

moluskum penisa
Molluscum contagiosum penisa

Promene su najčešće bezbolne, mada u slučaju kada se dodatno inficiraju i nekom od bakterija - jako svrbe, a češanjem se virus dalje rasejava po koži.
Nestaje sam po sebi posle 6 meseci i nije opasan.Lečenje


Lečenje se sastoji od mehaničkog uklanjanja promena na koži.Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Kondom ne može da spreči širenje ove bolesti sa zaražene kože na zdravu kožu, ali može da spreči da se ona prenese sa zaraženih genitalija na zdrave genitalije. Takođe, štiti od ostalih seksualno prenosivih bolesti.
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja