dvoje

POLNE BRADAVICE (KONDILOMI, GENITALNE BRADAVICE), HPVŠta su polne bradavice (kondilomi, genitalne bradavice)?


Polne bradavice (kondilomi, genitalne bradavice) su visoko zarazna seksualno prenosiva bolest koju izaziva HPV (akronim za Humani Papilloma Virus). To je najčešća polna infekcija u svetu i kod nas.HPV


Postoji više od 150 tipova HPV (Humani Papilloma Virus).

Oko 40 vrsta HPV može da inficira genitalnu oblast (vulvu, vaginu, grlić materice, penis, skrotum), rektum (završni deo debelog creva), anus (čmar), usta, grlo. Ove vrste HPV-a se šire tokom seksualnog kontakta.

Druge vrste HPV uzrokuju bradavice na rukama, stopalima - ali one se ne prenose seksualno.

bradavice na ruci
Obične bradavice na ruciGenitalne HPV infekcije


Genitalne HPV infekcije su veoma, veoma česte. Naime, gotovo svi oni koji imaju seksualne odnose dobijaju HPV u nekom trenutku u svom životu. Većina osoba sa HPV-om nemaju simptome i osećaju se potpuno dobro, tako da obično ni ne znaju da su zaraženi. Većina lјudi čak i ne zna da li je ikada imala HPV.

Ali, neke vrste HPV-a mogu dovesti do polnih bradavica i do karcinoma.
• Dva tipa HPV (tipovi 6 i 11) uzrokuju većinu slučajeva genitalnih bradavica. Nazivaju se niskorizičnim, jer ne vode do raka ili drugih ozbilјnih zdravstvenih problema.
• Najmanje desetak vrsta HPV ponekad može dovesti do kancera, ali naročito dva tipa (tipovi 16 i 18) dovode u većini slučajeva do raka. Oni se nazivaju visokorizični HPV. Rak grlića materice najčešće je povezan sa HPV-om, ali HPV takođe može izazvati rak vulve, vagine, penisa, anusa, usta, grla.Kako se dobija HPV?


Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi tokom vaginalnog, analnog, oralnog seksualnog kontakta, penetracijom prstom, ali i od kontakta zdrave kože sa kožom nekoga ko je zaražen. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksualnog kontakta, čak i bez čina seksualnog odnosa - da bi ste se zarazili. Takođe, prenosi se razmenom seksualnih igračaka, razmenom odeće.

Širenju ove bolesti doprinosi činjenica da često nema vidljivih simptoma (npr. ženskim osobama polne bradavice mogu biti samo u unutrašnjosti vagine, a da se ne pojave na spoljašnjim genitalijama, muškarci takodje mogu biti dugo bez vidljivih bradavica na polnom organu a da su zarazni). Ovo je razlog zašto su kondilomi postali pandemija (epidemija svetskih razmera). Lako ih je dobiti čak i ako koristite kondom za zaštitu.

Genitalne bradavice se razlikuju od bradavica koje se pojavljuju negde drugde na telu. Dakle, ne mogu se dobiti genitalne bradavice od dodira sa bradavicom na ruci ili stopalu.Simptomi


Simptomi mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, međutim, mogu se javiti i samo nekoliko dana nakon seksualnog kontakta sa zaraženom osobom; u većini slučajeva simptomi se ispoljavaju u narednih par meseci. Polne bradavice se pojave onda kada imunološki sistem oslabi (zbog stresa, neke druge bolesti, umora, gladovanja, nespavanja).

Kada se pojave, vidljivi simptomi su roze sitni plikovi, ili male šiljate izrasline koje igledaju baš kao bradavice, ili tamne sivo-braon "grozdaste" izrasline. Ove promene mogu biti na penisu, oko korena penisa, na vulvi, u unutrašnjosti vagine, na grliću materice, u okolini anusa. Vremenom HPV može izazvati rak grlića materice, zatim rak vulve, vagine, penisa, anusa, usta, grla.


kondilomi vulve
      Kondilomi vulve


kondilomi vulve       kondilomi vulve       kondilomi vulve
      Kondilomi vulve


kondilomi grlića materice
      Kondilomi grlića materice


kondilomi penisa       kondilomi penisa       kondilomi penisa
      Kondilomi penisa


kondilomi penisa
      Kondilomi penisa


kondilomi anusa
      Kondilomi anusa


kondilomi vulve
Kondilomi vulve

kondilomi vulve
Kondilomi vulve

kondilomi vulve
Kondilomi vulve

kondilomi vulve
Kondilomi vulve

kondilomi grlića materice
Kondilomi grlića materice

kondilomi penisa
Kondilomi penisa

kondilomi penisa
Kondilomi penisa

kondilomi penisa
Kondilomi penisa

kondilomi penisa
Kondilomi penisa

kondilomi anusa
Kondilomi anusaZbog toga što osoba može biti zaražena HPV-om a da nema vidljive simptome, jedino pomoću testa na HPV može se to saznati; ženskim osobama se prethodno radi Papa test.

HPV test
Lečenje


Ne postoji lek protiv humanog papilloma virusa.

Jedino što se može učiniti je da se genitalne bradavice uklone, i, da se konstantno radi na jačanju imuniteta.

Uništavanje polnih bradavica neće izlečiti telo od HPV infekcije. Humani papilloma virus ostaje u organizmu iako su polne bradavice uklonjene. Osoba može i dalje da širi HPV infekciju. Takođe, kondilomi mogu opet da se pojave onda kada imunitet oslabi. Zato je od izuzetnog značaja podizanje odbrambenih sposobnosti organizma tj. jačanje imuniteta.

Uklanjanje kondiloma se vrši hiruški, radiotalasima, laserom, krioterapijom, elektrokoagulacijom, mazanjem podofilinom, mazanjem preparatima imiquimod-a.

I visokorizični HPV se obično lako može ukloniti pre nego što se pretvori u rak grlića materice. Između ostalog, i zbog toga su Papa test i HPV test toliko važni.oglas
oglas "Staroplaninski melem"
Dobra vest za sve koji imaju kondilome je da ne morate koristiti radiotalase ili laser. Odaberite terapiju uklanjanja polnih bradavica bezbolnom metodom u toplini svog doma - mazanjem vrhunskog atestiranog biljnog losiona "Staroplaninski melem'' (biljke se beru u srcu nacionalnog parka "Stara planina" u ataru sela Velika Lukanja). GARANTUJEMO SIGURNO I BRZO IZLEČENJE, ILI, VRAĆAMO NOVAC. Probajte i uverite se u moć "Staroplaninskog melema".
Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Dok postavljanje barijere (muški kondomi, ženski kondomi, dentalne brane) ne nudi savršenu zaštitu od HPV-a, može ti ipak pomoći da smanjiš šanse za dobijanje HPV-a._________________

JAČANJE IMUNITETA
Izbegavanje stresa
Odmor
Redovna rekreacija
Dovoljno spavanja
Svakog dana unositi:
•   vitamin C ujutru na pun želudac, jednu tabletu od 500mg sisati u ustima dok se ne istopi
•   propolis kapi 25% ili 30%; koristi prema uputstvu za upotrebu
•   beli luk uveče na pun želudac (iseckati nožem na najsitnije kockice jedan čen domaćeg belog luka, staviti to u kašiku i popiti sa vodom kao lek - bez zadržavanja luka u ustima; posle ovakvog postupka - uopšte se ne oseća dah na beli luk)
•   cink tablete (cink je naročito dobar u borbi protiv virusa i za jačanje imuniteta); koristi prema uputstvu za upotrebu
•   od koristi su i kapi vitamina A i D, preparati gvožđa; koristi ih prema uputstvu za upotrebu
•   zdrava ishrana: voće, povrće, žitarice, riba, semenje (lan, golica, chia, susam, suncokret, čurukot tj. crni kim)

Nazad na tekst  


Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja