dvoje

GENITALNI HERPESŠta je genitalni herpes?


Genitalni herpes je veoma zarazna virusna seksualno prenosiva bolest koja uzrokuje rane na genitalijama i/ili ustima. Pošto ostaje u lјudskom telu doživotno, ove promene se vraćaju s vremena na vreme kad oslabi imunološki sistem (zbog stresa, neke druge bolesti, umora, gladovanja, nespavanja ...). Herpes može biti dosadan i bolan, ali obično ne dovodi do ozbilјnih zdravstvenih problema.

Genitalni herpes je veoma česta infekcija. Više od polovine lјudi ima oralni herpes, a približno svaka šesta osoba ima genitalni herpes.Koja je razlika između genitalnog herpesa i oralnog herpesa?


Herpes izazivaju dva različita ali ipak slična tipa virusa: Herpes Simplex Virus tip 1 (HSV-1) i Herpes Simplex Virus tip 2 (HSV-2). Ove dve vrste virusa mogu da izazovu oštećenja: vulve (spoljašnje ženske genitalije), vagine, grlića materice, anusa (čmara), penisa, skrotuma (kožna kesa u kojoj su smešteni testisi), zadnjice, "unutrašnjih" butina, usana, usta, grla, očiju.

Zbog toga što postoje 2 različita tipa herpes simplex virusa (HSV-1 i HSV-2) koja mogu da žive na mnogim delovima tela, puno lјudi je zbunjeno šta su ove infekcije. Ali, u stvari, sve je prilično jednostavno:
• Kada se HSV-1 ili HSV-2 nalazi na ili oko genitalija ( vulve, vagine, grlića materice, anusa, penisa, testisa, butina) - zove se genitalni herpes.
• Kada se HSV-1 ili HSV-2 nalazi na ili oko usana, usta i grla - zove se oralni herpes.

genitalni herpes na penisu
      Genitalni herpes na penisu


genitalni herpes na vulvi
      Genitalni herpes na vulvi


oralni herpes
      Oralni herpes


genitalni herpes na penisu
Genitalni herpes na penisu


genitalni herpes na vulvi
Genitalni herpes na vulvi


oralni herpes
Oralni herpes

HSV-1 obično uzrokuje oralni herpes, a HSV-2 obično uzrokuje genitalni herpes - svaki preferira da živi na svom omilјenom području. Ali, potpuno je moguće da oba tipa herpes simpleks virusa zaraze bilo koju oblast. Na primer, možeš dobiti HSV-1 na genitalijama ako neko sa oralnim herpesom na usnama ti pruža oralni seks, ili, možeš dobiti HSV-2 u ustima ako pružaš oralni seks nekome ko ima HSV-2 na genitalijama.Kako se dobija herpes?


Herpes se lako prenosi kontaktom zdrave kože sa kožom nekoga ko ima virus. Može se dobiti kada genitalije i/ili usta dodirnu tuđe zaražene genitalije i/ili usta - obično prilikom poljupca, oralnog, analnog, vaginalnog seksualnog kontakta.

Ne mora se imati seksualni kontakt da bi se dobio herpes. Oralni herpes se može preneti neseksualnim putem, polјupcem od roditelјa, braće, sestara zaraženih ovim virusom. Ovakav herpes se ne smatra polnom bolešću. Većina lјudi je oralni herpes dobila kada su bili deca.

Pošto virus herpesa živi vrlo kratko izvan ljudskog tela, ne može se dobiti herpes od tuđeg kašlјanja, kijanja.Simptomi


Genitalni herpes se ispoljava pojavom grupe bolnih plikova (mehurića) na penisu i oko korena penisa, unutar vagine, na vulvi, unutar i oko anusa. Ako si video/videla groznicu na nečijim usnama, plikovi koji se javljaju kod genitalnog herpesa izgledaju vrlo slično tome.

Plikovi mogu biti veliki ili mali, može biti samo jedan plik, a može ih biti i mnogo. Prvo pojavljivanje herpesa je obično i najgore, traje nedeljama dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj, i počnu da zarastaju.

Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže. Mnogi lјudi sa herpesom ne primećuju te rane ili smatraju da su one nešto drugo, tako da možda ni ne znaju da su zaraženi.

Dijagnoza se može potvrditi uzimanjem brisa sa dela zaražene koze ili sluzokože, koji se zatim analizira u laboratoriji. Znatno ređe se radi test sa uzimanjem uzorka krvi.Lečenje


Nema leka za herpes, ali antivirusni lekovi i simptomatska terapija mogu da olakšaju tegobe, smanje vreme potrebno za isceljenje organizma, spreče rasplamsavanje ove bolesti u budućnosti, smanje šanse da se virus širi drugim lјudima. Terapija herpesa je neophodna i najbolje je ako se sa njom počne što je pre moguće.Najvažnije od svega: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Ako imaš simptome herpesa, potrudi se da ne širiš herpes dalje, tj. uzdržavaj se od seksualnog kontakta.

Pošto virus herpesa ostaje u lјudskom telu doživotno, bolest se vraća s vremena na vreme kad oslabi imunološki sistem. Nažalost, lekovi ne mogu da spreče ove sledeće napade genitalnog herpesa. Dakle, jačanje imunološkog sistema pomaže u potiskivanju virusa. Što je organizam u boljoj kondiciji, to će buduća javljanja herpesa biti ređa.

JAČANJE IMUNITETA
Izbegavanje stresa
Odmor
Redovna rekreacija
Dovoljno spavanja
Svakog dana unositi:
•   vitamin C ujutru na pun želudac, jednu tabletu od 500mg sisati u ustima dok se ne istopi
•   propolis kapi 25% ili 30%; koristi prema uputstvu za upotrebu
•   beli luk uveče na pun želudac (iseckati nožem na najsitnije kockice jedan čen domaćeg belog luka, staviti to u kašiku i popiti sa vodom kao lek - bez zadržavanja luka u ustima; posle ovakvog postupka - uopšte se ne oseća dah na beli luk)
•   cink tablete (cink je naročito dobar u borbi protiv virusa i za jačanje imuniteta); koristi prema uputstvu za upotrebu
•   od koristi su i kapi vitamina A i D, preparati gvožđa; koristi ih prema uputstvu za upotrebu
•   zdrava ishrana: voće, povrće, žitarice, riba, semenje (lan, golica, chia, susam, suncokret, čurukot tj. crni kim)
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja