dvoje

F.A.Q.To varira. Neke devojke nemaju nikakav bol, a nekima polni odnos može da bude neugodan.
Ali, nemoguće je odvojiti seksualni čin od osobe sa kojom to radiš. Ako se osećaš potpuno ugodno i ako voliš svog prvog seksualnog partnera, ako imaš poverenje u njega, ako postoji uzajamno poštovanje i ljubav, ako si zaista spremna za polne odnose - onda je to neverovatno i nezaboravno iskustvo.
Ako i pored svega ovoga imaš puno bolova tokom polnog odnosa, obavezno razgovaraj sa svojim doktorom.
Iako je istina da mladič može da oseti različite senzacije dok nosi kondom, realno, ne bi trebalo da oseća toliku promenu da ne može da ima intiman odnos.
Kondomi se prave u svim mogućim veličinama, tako da svaki muškarac može da pronađe svoj "broj".
Može li on da oseti kada kondom pukne tokom polnog odnosa? Obično ne - zato što ga ne oseća.
Svaki mladić koji daje izgovor da ga ne koristi - ne poštuje te onako kako treba.
Mnogi parovi kažu da je bolјe vođenje ljubavi kad koriste kondom, jer mogu da se usredsrede na ono što se dešava - bez brige o neželjenoj trudnoći i o mogućim infekcijama.
Važno je da jasno pokažeš da je tvoje zdravlјe (i zdravlјe tvog partnera) vaš glavni prioritet - a seksualna aktivnost bez zaštite nije opcija.
Kada je reč o seksualnosti, ima mnogo stvari o kojima treba razmišlјati, kao na primer: kako polni odnos može da utiče na vašu vezu, šta se događa ako devojka zatrudni, kako možete sprečiti polne bolesti.
Ponekad mladi izbegavaju da pričaju o ovim važnim pitanjima jer se stide, ne znaju kako, ili misle da će to učiniti njihovu vezu manje romantičnom. Ali o ovim stvarima treba da se priča unapred.
Ne mora to da bude baš direktan razgovor o vama dvoma, možete da pričate o tome iznoseći svoje stavove o tuđim slučajevima i usput navoditi priču na odnos između vas dvoje. Mogu to da budu vrlo prijatni i romantični razgovori pomoću kojih ćete se još bolje upoznati.
Ne moraš da se izvinjavaš ili objašnjavaš. Ako želiš da sačekaš još neko vreme, a tvoj mladić baš insistira, možeš mu reći: "Ako me zaista voliš, onda ti neće biti teško da sačekaš da ja budem spremna za to."
Normalno je da brineš zbog ovakvog neslaganja, naročito ako se volite. Ne moraš da se izvinjavaš ili objašnjavaš. Samo reci "ne" - to je dovolјno. Evo nekih drugih načina da kažeš "ne":
"Ne sviđa mi se to."
"Ja nisam za to."
"Stvarno mi se sviđaš, ali to ne želim uopšte da radim."
"Hajde da radimo ... umesto toga?"
Ako te momak i dalje pritiska da to radite, to znači da ne poštuje tvoje granice.
Bilo kakva promena na genitalnim organima ili na koži zahteva da se se poseti doktor. On će, na osnovu pregleda i dijagnostićkih metoda, tačno reći o čemu se radi i šta dalje činiti.
U peting spadaju najrazličitiji dodiri i maženja - skoro sve osim penetracije muškog polnog organa u telo partnera. Tu se ubraja i međusobno dodirivanje i nadraživanje intimnih organa. Obično su oba partnera potpuno ili delimično obučena, mada mogu biti i bez odeće. Za peting nije neobično da se završi orgazmom jednog ili oba partnera. Jedino što peting i pravi seksualni odnos razlikuje je izostanak penetracije tokom petinga.
Neking, takođe, uključuje dodirivanje i maženje. Međutim, to dodirivanje i maženje svodi se samo na glavu i na grudi - polni organi se ne dodiruju. Naravno, i neking je prijatan, ali se, za razliku od petinga, veoma retko završava orgazmom.
Reč peting potiče od engleske reči "petting", čiji je koren reč "pet" = kućni ljubimac. Bukvalan prevod je "maženje kućnog ljubimca", pošto ženski polni organ još nazivaju i "maca" (pussy). Pravilno prevedeno, petting znači: maženje, milovanje, seksualna predigra.
Reč neking potiče od engleske reči "necking", čiji je koren reč "neck" = vrat. Prevod reči "necking" je: ljubakanje.
Najbolјe je da razgovarate o testiranju pre nego što počnete da imate polne odnose (uklјučujući i oralni seksualni odnos). Možeš da kažeš da želiš da se oboje testirate jer ti je stalo i do svog zdravlјa i do njegovog zdravlјa. Razgovarajući o testiranju pokazuješ da ti je stalo do njega, a to vas može čak i još više zbližiti. Potpuno je normalno i ako razgovor bude malo neugodan, ali ćeš se bolјe osećati kad završite sa tim.
Ako tvoj dečko ne želi da bude testiran, možda ćeš želeti da razmisliš o tome da li je ovo pravi odnos za tebe. Neko ko ne može da ti pomogne da ostaneš zdrava sigurno nije najbolјa osoba sa kojom bi bila u vezi.oglas

oglas


dvoje
PlusHosting


oglas

Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja