dvoje

SIGURAN SEKSŠta je siguran (bezbedan) seks?


Apstinencija, masturbacija, uzajamna masturbacija uz oprez - su jedini 100% sigurni, tako da kada govorimo o "sigurnom seksu", u stvari, govorimo o tome da seks bude sigurniji tj. bezbedniji za tebe i tvog partnera. Sigurniji seks je zaštita tebe i partnera od polnih infekcija, pomaže vam da ostanete zdravi i omogućava vam kvalitetnije seksualno opštenje.

dvoje
Kako me bezbedan seks štiti od polnih bolesti?


Polne bolesti su infekcije koje se prenose sa jedne osobe na drugu tokom seksualne aktivnosti. Svako ko ima oralni ili analni ili vaginalni seksualni odnos - može da dobije polnu bolest. Bezbedan seks podrazumeva preduzimanje mera da zaštitiš sebe i svog partnera od polnih bolesti kada imate ne samo seksualne odnose, već i pri svakom seksualnom kontaktu (npr. uzajamna masturbacija).

Postoji puno načina pomoću kojih možete ti i tvoj partner da učinite vođenje ljubavi bezbednijim:

  • Jedan od najbolјih načina je korišćenje muških kondoma ili ženskih kondoma ili dentalnih brana - svaki put kad imate oralni seksualni odnos, analni seksualni odnos, vaginalni seksualni odnos, ili, samo seksualan kontakt. Ove fizičke prepreke (barijere) pokrivaju delove genitalija štiteći tebe i tvog partnera od zaraženih telesnih tečnosti i zaražene kože, koji šire polne infekcije.

  • UVEK  KORISTI  KONDOM                  

  • Redovno testiranje na polne bolesti je takođe deo bezbednog seksa, čak i ako uvek koristite kondom i oboje se osećate potpuno zdravo. Većina osoba sa polnim bolestima nema simptome i ne znaju da su zaraženi, a oni mogu lako da prenesu infekciju svojim partnerima. Dakle, testiranje je jedini način da se sigurno sazna da li neko ima polnu bolest.

  • Primena seksualnih aktivnosti koje ne prenose polne infekcije (npr. uzajamna masturbacija), pogotovo sa osobom koju ne poznaješ dobro, je odličan način da se bezbednije stekne seksualno zadovolјstvo i da se bude intiman sa drugom osobom. Ali, i kada dodirujete jedni druge ili imate bilo kakav seksualan kontakt, upotreba barijera (muških kondoma ili ženskih kondoma ili dentalnih brana) je bezbedniji način da se obavlja seksualna aktivnost.

  • Veoma važan doprinos bezbednijim seksualnim aktivnostima je izbegavanje da se pije alkohol, energetska pića, konzumiranje narkotika i psihoaktivnih supstanci. Upotrebom ovih materija možeš da zaboraviš na to koliko je važna bezbednost u toku seksualnog opštenja, pa onda doneseš odluke koje povećavaju šanse da dobiješ polnu bolest. Takođe je teže da pijana, hiperaktivna ili drogirana osoba koristi kondome i primenjuje druga pravila bezbednog seksa.

Jedini način da budeš sasvim siguran/sigurna da nećeš dobiti polnu bolest je da nikada nemaš nikakav seksualni kontakt sa drugom osobom. Ali to nije prihvatljivo za ogromnu većinu lјudi - većina ljudi je seksualno intimna sa drugim lјudima. Dakle, ako ćeš razmenjivati nežnosti, strast i intimnost sa drugim osobama, učini te aktivnosti bezbednijim. To je najbolјi način koji ti pomaže da izbegneš da dobiješ polnu bolest.

IZBOR JE UVEK TVOJ I NEKA TO UVEK BUDE BEZBEDNIJI SEKS! Niko ne može da te natera da radiš ono što ne želiš. Neophodno je to jasno i otvoreno reći, ne čekati trenutak kada ste oboje uzbuđeni i kada vam više nije do razgovora. Ako ti je ipak teško da započneš razgovor, jednostavno izvadi kondom pre seksualnog odnosa - to možeš da uradiš i na duhovit ili šarmantan način.siguran seksDa li su neke vrste seksualnih aktivnosti bezbednije od drugih?


Da. Postoji nekoliko potpuno bezbednih načina seksualnog zadovolјstva, kao što su masturbacija i uzajamna masturbacija preko odeće.

Masturbacija je dodirivanje ili trlјanje sopstvenih genitalija sa ciljem seksualnog zadovoljstva. U takvim okolnostima ne postoji rizik za trudnoću, niti za zarazu seksualno prenosivom bolešću.

Međusobna masturbacija preko odeće podrazumeva međusobno dodirivanje i nadraživanje intimnih organa dok su partneri obučeni. Na taj način ne može doći do zaraze polnim bolestima. Ukoliko muškarac ejakulira, nije moguće da dođe do trudnoće. Spermatozodi, kao i bakterije i virusi, ne prolaze kroz odeću. NAPOMENA: Jedino treba paziti da pod naletom strasti i emocija se ne dogodi pravi polni odnos za koji partneri možda nisu spremni - tada će postojati velike šanse za trudnoću i polnu infekciju.

dvoje

Aktivnosti sa malim rizikom uklјučuju: lјublјenje, dodirivanje partnerovih genitalija rukama, korišćenje seksualnih igračaka sa partnerom, oralni seksualni odnos. Ali i dalјe je moguće dobiti određene polne bolesti od ovih stvari, tako da je neophodno da koristiš barijere (muške kondome ili ženske kondome ili dentalne brane) pri svakom seksualnom kontaktu kako bi se izbegao kontakt sa eventualno zaraženom kožom i zaraženim telesnim tečnostima - i ostaneš zdrav/zdrava.Rizičnije vrste seksualnih aktivnosti


Vaginalni ili analni seksualni odnos bez kondoma je izuzetno rizičan. Možeš da dobiješ baš svaku polnu infekciju od nezaštićenog vaginalnog ili analnog seksualnog odnosa. Najbolјi način da se zaštitiš ako imaš vaginalni ili analni seksualni odnos je da koristiš kondom svaki put.

dvoje

Oralnim seksualnim odnosom mogu da se prenesu: HPV, herpes, gonoreja, hepatitis B, sifilis.
Dakle, bez obzira na vrstu seksualnog kontakta, koristi kondome ili dentalne brane kako bi bio/bila bezbedan/bezbedna.Da rezimiramo, najvažnije od svega su: PREVENCIJA i ZAŠTITA


Prevencija i zaštita su mere koje treba da preduzimaš da bi se smanjio rizik da se inficiraš:
  • Koristi kondome pravilno, svaki put sve vreme kada imaš polni odnos.
  • Ograniči broj seksualnih partnera, i ne menjaj partnere tek tako.
  • Apstinencija (uzdržavanje od seksa) ili imaj polne odnose samo sa jednim zdravim partnerom.
NAPOMENA: Većina lјudi u početku nove veze su izuzetno oprezni, a onda se malo opuste kada se osećaju prijatno sa svojim partnerom i prestanu da koriste zaštitu od seksualno prenosivih bolesti. Ali važno je da koristiš zaštitu svaki put sve vreme kada imaš polni odnos, iako to radiš stalno sa istom osobom. Jer, nikada ne možeš biti siguran/sigurna da li se tvoj seksualni partner možda nalazi u latentnoj ili asimptomatskoj fazi neke polne bolesti - a tada je zarazan a bez ikakvih simptoma.
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja