dvoje

KONTRACEPCIJAŠanse i rizik da tinejdžerka zatrudni su ogromne i najveće u odnosu na svaki drugi uzrast ženske osobe. Razloga za ovu činjenicu ima nekoliko:

 • plodnost tinejdžerki je velika
 • ovulacija je u ovom uzrastu nepredvidljiva, do nje može doći u svakom trenutku, a uz polni odnos i do neželjene trudnoće
 • libido (seksualna želja) i tinejdžerke i tinejdžera je maksimalan u odnosu na svako drugo životno doba, tako da je učestalost polnih odnosa mnogo veća nego u kasnijim godinama

Sve ovo povećava mogućnost da tinejdžerka vrlo lako zatrudni, čak i nakon prvog polnog odnosa.

spermatozoid stiže do jajne ćelije
spermatozoid stiže do jajne ćelije

Da bi prve ljubavi ostale u lepom sećanju i da bi se sačuvalo reproduktivno zdravlje (sprečavanjem neželjene trudnoće i potrebe za abortusom), da bi se izbeglo mučno iščekivanje menstruacije koja se možda i ne pojavi - neophodno je da se što bolje upoznaš sa svim metodama kontracepcije.

Kontracepcija su medicinske metode koje sprečavaju neželjenu trudnoću. Ove metode imaju za cilj da spreče oplođenje jajne ćelije, a u slučaju ako do oplođenja dođe - da spreče implantaciju (usađivanje) oplođene jajne ćelije na sluzokožu materice (lat. endometrium) što, inače, predstavlja početak trudnoće.

Idealno kontraceptivno sredstvo ne postoji, svako ima neku manu (ili je mali procenat efikasnosti, ili ima neželjena dejstva, ili je nepraktično za upotrebu, ili ne izgleda lepo).

Kontracepcija za tinejdžere mora da zadovoljava specifične kriterijume:
 • da ima maksimalan procenat efikasnosti da bi se potpuno sprečila neželjena trudnoća tinejdžerke koja se još uvek školuje i izdržavaju je roditelji; takođe, da se izbegne abortus koji nikako nije prihvatljivo rešenje zbog opasnosti po zdravlje devojke

 • pozitivan test na trudnocu

 • da bude neškodljiva jer je telo tinejdžerke još uvek u procesu razvoja
 • da bude reverzibilna (privremena), a ne trajna tj. da se po prestanku primene vrati plodnost
 • da bude jednostavna za upotrebu, jer tinejdžerke nisu savršeno spretne da primene svaku vrstu kontracepcije
 • da bude lako dostupna
 • za nevine devojke je potreban još jedan uslov: da ne oštećuje himen

Devojka treba da odabere onaj način koji najbolje odgovara njenom stilu života, seksualnim navikama, zdravstvenom stanju i za koji ona smatra da u potpunosti može da se pridržava datih uputstava za upotrebu. Radi procene najpogodnijeg i najefikasnijeg kontraceptivnog sredstva za nju, devojka treba da se konsultuje sa njenim ginekologom.Tvoj prvi ginekološki pregled


Na svoj prvi ginekološki pregled najbolje ja da odeš kod maminog ginekologa. To je dobro jer mamin ginekolog odlično poznaje porodičnu anamnezu, najbolje poznaje mamin reproduktivni sistem koji je sličan tvome, jer si ti nastala od maminog genetskog materijala. Osim toga, on/ona je neka vrsta člana porodice, jer mama (kao svaka žena) redovno i često ide na ginekološke preglede. Tako ćeš i ti od sada.

Mama će biti ponosna što je njeno dete odraslo. Budi sigurna da je tvoja mama od momenta kad je videla da je rodila devojčicu, spremna za ovaj momenat kada će svoju princezu predstaviti svom ginekologu.

Ako odeš zajedno sa mamom (što je čak i najbolje) na svoj prvi ginekološki pregled kod njenog doktora, posle međusobnog upoznavanja, provešćeš ostatak pregleda nasamo sa zdravstvenim radnikom. Lekar ima obavezu čuvanja profesionalne tajne i potpuno ti je zagarantovana tajnost informacija koje mu poveriš.

doktorka i devojka

Ako nemaš mamu, možeš i sama (najbolje je ličnim odlaskom) da zakažeš ginekološki pregled u domu zdravlja. Jedini uslov je da imaš više od 15 godina, jer u našim domovima zdravlja jedino devojke starije od 15 godina mogu same (bez pratnje roditelja) da dođu na ginekološki pregled. Naglasi medicinskoj sestri koja vrši zakazivanje pregleda da ti je to prvi ginekološki pregled, kaži joj koliko imaš godina - da bi ona mogla za tvoj boravak u ginekološkoj ordinaciji da izdvoji duži termin, tako da bi doktor mogao da ti posveti više vremena. Njegova je dužnost da ti pomogne odgovarajućim informisanjem, prilagođenom zdravstvenom zaštitom, prikladnom kontracepcijom - i, da ti sve to omogući da imaš zdravu seksualnost i očuvano reproduktivno zdravlje.

Lekar će prikupiti sve neophodne podatke (lična anamneza, porodična anamneza, ginekološka anamneza, postojeća hronična i sistemska oboljenja jer kontraceptivno sredstvo ne sme da dovede do pogoršanja već postojećih bolesti). Za neke kontraceptivne metode će dati uput da se urade određene laboratorijske analize (analiza krvi, provera funkcija jetre ili bubrega).

Devojkama lekari najčešće preporučuju metode kontracepcije koje zahtevaju najmanje angažovanje korisnica, jer se adolescentima najčešće događaju greške prilikom upotrebe kontraceptivnih sredstava. Uz svako odabrano sredstvo kontracepcije obavezna je upotreba muškog kondoma za zaštitu od polnih infekcija i kao dodatna zaštita od neželjene trudnoće.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  Šta nije kontracepcija?


Uopšte nije kontraceptivni metod:
- ispiranje vagine posle snošaja - jer je spermatozoidima potrebno vrlo malo vremena da udju u matericu i nastave potragu za zrelom jajnom ćelijom
- izbegavanje seksualnih odnosa tačno na polovini mentrualnog ciklusa verujući da je tad ovulacija i da je samo tad opasnost od začeća - jer ovulacija se ne dešava tačno na polovini ciklusa, niti je garantovana samo jedna ovulacija po jednom ciklusukontracepcijaPodela kontraceptivnih sredstava


Na nekoliko načina možemo izvršiti klasifikaciju kontraceptivnih sredstava.

1) Po trajanju dejstva:
 • reverzibilna (privremena) tj. po prestanku upotrebe, vraća se plodnost. Jedino sterilizacija nije reverzibilna, sve druge metode jesu reverzibilne
 • ireverzibilna (nepovratna, trajna) što znači da nakon ove metode ne postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju. Jedino je sterilizacija ireverzibilna, mada postoji mala mogućnost da se hirurški ponovo vrati plodnost

2) Po mehanizmu delovanja
 • prirodna (prekinuti snošaj, izračunavanje plodnih dana)

 • mehanička (muški kondomi, dijafragma, cervikalna kapa, ženski kondomi) deluju kao barijera i fizički sprečavaju spermu da dospe do materice. Za povećanje stepena sigurnosti preporučuje se istovremena upotreba i hemijskih kontraceptivnih sredstava. Važno je napomenuti da se primena kondoma inače preporučuje istovremeno uz sva druga kontracetivna sredstva (jedino ne sa ženskim kondomom) kao mera zaštite od seksualno prenosivih bolesti.

 • hemijska (spermicidi u obliku krema, gela, pene, supozitorija, tableta, filma, sunđera) uništavaju spermatozoide. Neophodno je uneti ih što dublje u vaginu i koristiti ih istovremeno sa mehaničkim kontraceptivnim sredstvima (muški kondom, dijafragma, cervikalna kapa, ženski kondom). Takođe, pre svakog uzastopnog polnog odnosa mora da se ubaci nova količina spermicida u vaginu, jer je svaka pojedinačna doza spermicidnog sredstva dovoljna za uništavanje spermatozoida samo iz jednog muškog ejakulata.

 • hormonska kontraceptivna sredstva sadrže sintetske hormone (estrogen i progestin) koji su veštačke verzije ženskih polnih hormona koji se luče u jajnicima. Hormonski kontraceptivni preparati deluju tako što sprečavaju ovulaciju, a time i oplođenje. Takođe, menjaju viskoznost cervikalne sluzi koja je tada teže prohodna spermatozoidima.

  Po načinu primene, hormonska kontraceptivna sredstva mogu biti:
        • oralna - kontraceptivne pilule (kombinovane pilule, progestinske pilule) popularno zvane "anti-bebi pilule"
        • transdermalna - kontraceptivni flasteri
        • vaginalna - vaginalni prsten
        • parenteralna - kontraceptivna injekcija
        • intrauterini ulošci - hormonska spirala
        • kontraceptivni potkožni implant

  Po sastavu, hormonska kontraceptivna sredstva se dele na:
        • kombinovana - sadrže hormone estrogen i progestin (kombinovane pilule, vaginalni prsten, kontraceptivni flasteri)
        • ona koja sadrže samo hormon progestin (progestinske pilule, kontraceptivni implant, kontraceptivna injekcija, hormonska spirala)

 • intrauterina tj. unutarmaterična (bakarna spirala, hormonska spirala) deluje na sva tri prethodna načina. Mehanički ometa put spermatozoidima, zatim kao umetak unutar materice mehanički ometa implantaciju oplođene jajne ćelije, a kao strano telo izaziva sterilnu upalu sluzokože materice što takođe otežava začeće. Hemijski bakar i hormonski hormon progestin svojim delovanjem menjaju cervikalnu sluz tako da sprečavaju prodor spermatozoida u matericu, a ako ipak dođe do oplođenja, sprečavaju da se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice.

 • spirale
  Levo: hormonska spirala
  Desno: bakarna spirala

 • sterilizacija je hirurški postupak kojim se izaziva trajna neplodnost. Ova operacija može da se izvodi i na muškarcima i na ženama.
  Kod muških osoba operacijom se iseče i ukloni po mali deo oba semenovoda, pa je onemogućeno da spermatozoidi putuju ka penisu. Na taj način, nijedan spermatozoid ne bude u sadržaju ejakulata (sperme).
  Sterilizacija žena se vrši podvezivanjem jajovoda, ili se iseče i ukloni po mali deo oba jajovoda - tako da nijedna zrela jajna ćelija ne može da doputuje do materice, niti da ijedan spermatozoid dopre do jajne ćelije.

 • postkoitalna tzv. hitna kontracepcija ("pilula za jutro posle") je tretman koji se koristi posle nezaštićenog polnog odnosa. Ovo nije redovna kontracepcijska metoda jer se primenjuje samo u izuzetnom slučaju kad otkaže (zataji) redovan metod kontracepcije (na primer: pukne kondom, devojka zaboravi da popije anti-bebi pilulu).
  Maksimum 3-5 dana (zavisno od tipa tableta) posle nezaštićenog polnog odnosa koristi se ukupno 1 ili 2 (zavisno od tipa) tablete koje sadrže visoke doze sintetskih hormona. Efikasnost je veća ako se ranije upotrebi (najbolje u toku prvih 12h posle nezaštićenog polnog odnosa). Tableta deluje tako što sprečava ovulaciju i oplođenje jajne ćelije, takođe sprečava da se eventualno oplođena jajna ćelija usadi u zid materice.

kontracepcija
Gore: kontraceptivni implant, bakarna spirala
Dole: vaginalni prsten, anti-bebi pilule


3) Po učestalosti korišćenja (tj. dužini dejstva)
 • neposredno pre seksualnog odnosa (dijafragma, cervikalna kapa, muški kondom, ženski kondom, spermicid, kontraceptivni sunđer)
 • svakog dana (pilule)
 • menjanje svake sedmice (kontraceptivni flaster)
 • menjanje svekog meseca (vaginalni prsten)
 • obnavljanje svaka 2-3 meseca zavisno od vrste (kontraceptivne injekcije)
 • menjanje posle 3 godine (kontraceptivni implant)
 • menjanje posle 3-10 godina zavisno od vrste (spirala)

4) Prema jednostavnosti primene
 • najjednostavniji za primenu su oni koje ginekolog aplikuje ili ugradi: spirala, potkožni implant, kontraceptivna injekcija
 • srednje jednostavni za upotrebu su: muški kondom, anti-bebi pilule, kontraceptivni flaster, vaginalni prsten, spermicidi
 • najmanje jednostavni tj. komplikovaniji za upotrebu, zahtevaju spretnost i obučenost i veće angažovanje: dijafragma, cervikalna kapa, ženski kondom, kontraceptivni sunđer

5) Po efikasnosti (najvažnija podela)
Efikasnost kontraceptivnih metoda određuje se prema broju trudnoća koje se dogode na 100 žena koje koriste istu metodu u toku 1 godine.

Pouzdanost svake metode velikim delom zavisi od toga da li se pravilno primenjuje. Upravo zbog toga, najpouzdanije su one metode koje aplikuje ginekolog, pa nije potrebno nikakvo dodatno angažovanje ženske osobe. Te metode su: kontraceptivni implant, intrauterina kontracepcija (spirala), kontraceptivne injekcije.

Metode koje su vrlo efikasne, ali zahtevaju dosledno angažovanje korisnice su: kombinovane pilule, progestinske pilule, kontraceptivni flaster, vaginalni prsten. Njihova efikasnost je manja upravo zbog propusta u primeni (zaboravljanje pilula, odlepljivanje flastera, ispadanje vaginalnog prstena).

Najmanje efikasne kontracepcijske metode su: spermicidi, određivanje plodnih dana, prekinuti snošaj.

Za efikasnost svake metode od presudnog značaja je da li se primenjuje savršeno pravilno pridržavajući se strogo uputstava ili se ipak nešto propusti i pogreši u toku primene, što se često naziva uobičajenom primenom. Takav način primene uopšte ne bi trebalo da bude uobičajen - jer, kada se radi o zdravlju, pristup svake osobe treba da bude krajnje ispravan i pravilan.

Nažalost, u stvarnosti zaista većina ljudi ne uspeva uvek pravilno da primeni metode kontracepcije - zbog čega su podaci iz druge (crvene) tabele merodavnija ocena efikasnosti svake kontraceptivne metode.


EFIKASNOST PRI SAVRŠENOJ PRIMENI
SREDSTVO EFIKASNOST
sterilizacija skoro 100%
kontraceptivni implant 99,95%
hormonska spirala 99,80%
kontraceptivna injekcija 99,80%
kombinovane pilule 99,70%
kontraceptivni flaster 99,70%
bakarna spirala 99,40%
muški kondom + spermicid 99%
progestinske pilule 98,90%
muški kondom 98%
prekinuti snošaj 96%
ženski kondom 95%
vaginalni prsten 95%
određivanje plodnih dana 93%
dijafragma + spermicid 92%
cervikalna kapa + spermicid 92%
dijafragma 82%
cervikalna kapa 82%
spermicidi 82%
EFIKASNOST U STVARNOSTI
SREDSTVO EFIKASNOST
sterilizacija skoro 100%
kontraceptivni implant 99,95%
hormonska spirala 99,80%
bakarna spirala 99,20%
kontraceptivna injekcija 95%
kombinovane pilule 92%
progestinske pilule 91%
kontraceptivni flaster 91%
vaginalni prsten 91%
muški kondom + spermicid 85%
dijafragma + spermicid 85%
cervikalna kapa + spermicid 85%
muški kondom 82%
ženski kondom 79%
određivanje plodnih dana 75%
prekinuti snošaj 73%
dijafragma 71%
cervikalna kapa 71%
spermicidi 71%
EFIKASNOST PRI SAVRŠENOJ PRIMENI
SREDSTVO EFIKASNOST
sterilizacija skoro 100%
kontraceptivni implant 99,95%
hormonska spirala 99,80%
kontraceptivna injekcija 99,80%
kombinovane pilule 99,70%
kontraceptivni flaster 99,70%
bakarna spirala 99,40%
muški kondom + spermicid 99%
progestinske pilule 98,90%
muški kondom 98%
prekinuti snošaj 96%
ženski kondom 95%
vaginalni prsten 95%
određivanje plodnih dana 93%
dijafragma + spermicid 92%
cervikalna kapa + spermicid 92%
dijafragma 82%
cervikalna kapa 82%
spermicidi 82%EFIKASNOST U STVARNOSTI
SREDSTVO EFIKASNOST
sterilizacija skoro 100%
kontraceptivni implant 99,95%
hormonska spirala 99,80%
bakarna spirala 99,20%
kontraceptivna injekcija 95%
kombinovane pilule 92%
progestinske pilule 91%
kontraceptivni flaster 91%
vaginalni prsten 91%
muški kondom + spermicid 85%
dijafragma + spermicid 85%
cervikalna kapa + spermicid 85%
muški kondom 82%
ženski kondom 79%
određivanje plodnih dana 75%
prekinuti snošaj 73%
dijafragma 71%
cervikalna kapa 71%
spermicidi 71%
_________________

* Abortus je hirurški prekid neželjene trudnoće. Vrši se najkasnije do 10 sedmica od poćetka trudnoće. To je najmanje prihvatljiv način da se izbegne neželjena trudnoća - zbog mogućih komplikacija, hroničnih posledica, neplodnosti.
Jedino ispravno rešenje je PREVENTIVNO delovanje PRAVILNOM primenom EFIKASNIH kontraceptivnih metoda.

Nazad na tekst  


Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja