dvoje

ŽENSKI KONDOM (FEMIDOM)ženski kondom

Ženski kondom (femidom) je napravljen od lateksa ili poliuretana, sa dva elastična obruča, takođe od lateksa, koji su urolani kao muški kondom, na jednom kraju je zatvoren slično dijafragmi. Postavlja se duboko u vaginu pre svakog seksualnog odnosa. Služi za jednokratnu upotrebu, za svaki seksualan odnos se koristi novi ženski kondom. U Srbiji se ne može naći u prodaji, ali se može kupiti u Hrvatskoj i u drugim državama EU.

ženski kondom ženski kondom Pravilno postavljen ženski kondom:
zatvoren kraj je na grliću materice,
a otvoren kraj je spolja na vulvi


Način delovanja je mehanički, jer kao barijera sprečava da sperma uđe u matericu, tako da spermatozoidi ne mogu da se spoje sa jajnom ćelijom i time uzrokuju trudnoću.

zenski kondom zenski kondom Ženski kondom prekriva celu unutrašnjost vagine

Ženski kondom, takođe, kao mehanička zaštita (barijera) sprečava prenos polnih bolesti sa jednog partnera na drugog partnera pokrivanjem cele vagine, što onemogućava da se mešaju telesne tečnosti oba partnera, zatim, kondom ograničava kontakt između zdravog polnog organa i zaraženog polnog organa. Međutim, ženski kondom ne može da zaštiti ostatak vulve od polne infekcije, on štiti samo sluzokožu vagine i deo vulve koji pokriva. Takođe, ne može da zaštiti penis od kontakta sa zaraženim ženskim genitalijama koje nisu pokrivene ženskim kodomom.

Kondom (i muški i ženski) je jedini vid kontracepcije koji ujedno pomaže u zaštiti od seksualno prenosivih bolesti.

Ne treba koristiti ženski kondom zajedno sa muškim kondomom na penisu. Koristi se ili muški kondom ili ženski kondom.Kako staviti ženski kondom?


Ženski kondom mora da se postavi pre bilo kakvog seksualnog kontakta.

Pažlјivo otvori kondom tako da ga ne oštetiš - ne koristi zube ili makaze.

Smesti se u ugodan položaj (kao kad stavljaš vaginalni tampon): možeš da stojiš sa jednim stopalom oslonjenim na stolicu, možeš da legneš, možeš da sedneš oslonivši se na ivicu stolice - kako god tebi najviše odgovara.


ženski kondom i aplikator
Ženski kondom i aplikator


Ženski kondom se postavlja pomoću pripadajućeg aplikatora duboko u vaginu i to deo koji je zatvoren, a otvoreni kraj sa širim obručem stavlja se spolja preko velikih usana vulve (vulva je spoljašnji deo ženskih polnih organa).


postavljanje ženskog kondoma pomoću aplikatora postavljanje ženskog kondoma pomoću aplikatora Postavljanje ženskog kondoma pomoću aplikatora


ženski kondom ženski kondom Pravilno postavljen ženski kondom


Nije komforan za upotrebu, jer spoljašnji obruč femidoma mora da se pridržava obema rukama sve vreme u toku seksualnog odnosa. Ako ga penis ugura preduboko u vaginu, mora da se povuče u prvobitan položaj.


obavezno pridržavanje spoljašnjeg obruča ženskog kondoma obavezno pridržavanje spoljašnjeg obruča ženskog kondoma
Obavezno pridržavanje spoljašnjeg obruča ženskog kondoma
obema rukama sve vreme u toku seksualnog odnosa
Obavezno pridržavanje spoljašnjeg obruča ženskog kondoma obema rukama sve vreme u toku seksualnog odnosa


Takođe, mora da se pazi da penis uđe u unutrašnjost ženskog kondoma, a ne u prostor između sluzokože vagine i spoljne strane ženskog kondoma.


pravilan ulazak penisa u unutrašnjost ženskog kondoma pravilan ulazak penisa u unutrašnjost ženskog kondoma Pravilan ulazak penisa u unutrašnjost ženskog kondoma


Čim je seksualan odnos završen, odmah oprezno i polako izvadi ženski kondom iz vagine pazeći da sperma ne iscuri; može pre izvlačenja da se uvrne spoljašnji veliki obruč kondoma i tako spreči curenje sperme pri izvlačenju.

Pažlјivo udalji kondom od ženskih genitalija tako da ni slučajno prospeš spermu na njih.

Baci kondom u kantu za otpatke, nemoj ga bacati u WC šolju (može da zapuši kanalizacionu cev).

Operi ruke da bi i one bile bez prisustva spermatozoida. Ako se ne istuširate odmah posle seksualnog odnosa, pazite da penis ne dodirne ženske genitalije.
Saveti za upotrebu ženskog kondoma


Ne smeš ponovo da koristiš isti ženski kondom. Svaki put kad imaš vaginalni seksualni odnos - koristi novi ženski kondom.

Ženski kondom je podmazan, ali možeš da dodaš mazivo (lubrikant) na bazi vode ili silikona. Ne koristi ništa što sadrži masnoću (poput vazelina, losiona za telo, bebi ulјa i krema, maslaca, margatina, kuhinjskih ulјa ...) sa kondomom od lateksa. Masnoća oštećuje kondome od lateksa i može da izazove kidanje kondoma. Za kondome od poliuretana mogu da se koriste i masni lunrikanti.

Ako se ženski kondom sa spermom ošteti ili ako iz njega iscuri sperma, a ako ne koristite dodatno još neki oblik kontracepcije, hitna kontracepcija ("pilule za jutro posle") 3-5 dana (zavisi od vrste pilule) nakon nezaštićenog seksa - može da pomogne u sprečavanju trudnoće.Efikasnost


Potrebno je koristiti one ženske kondome koji imaju CE oznaku, jer je to potvrda njihovog kvaliteta tj. da su prošli potrebno testiranje pre puštanja u promet.

Ako se savršeno pravilno koriste, ženski kondomi su 95% efikasni u sprečavanju trudnoće (to znači da 5 žena od 100 žena će zatrudneti u toku 1 godine iako se uvek ženski kondom koristi pravilno).

Ali u stvarnosti su ženski kondomi oko 79% efikasni (to znači da 21 žena od 100 žena, koje koriste ovaj kontraceptivni metod, će zatrudneti u toku 1 godine).

Najčešće greške koje se čine i o kojima se ne razmišlja, a koje smanjuju efikasnost ženskog kondoma su kada:
 • penis "promaši" unutrašnjost ženskog kondoma i uđe u prostor između sluzokože vagine i spoljne strane ženskog kondoma
 • pokreti penisa pri snošaju mogu previše da uguraju ženski kodom u vaginu; zato mora da se pridržava spoljašnji veliki obruč ženskog kondoma obema rukama sve vreme; ako ode preduboko, femidom mora da se povuče u prvobitan položaj
 • penis dotakne ženske genitalije pre nego što ženski kondom bude postavljen u vaginu (jer preejakulat može da sadrži spermatozoide, a oni lako i brzo doplivaju do materice; takođe, polne bolesti se tada prenose sa jednog partnera na drugog)
 • muška ili ženska ruka koja je dodirivala penis - zatim dotakne ženske genitalije pre nego što bude postavljen ženski kondom
 • ako se ne istuširate između dva seksualna odnosa, svaki kontakt penisa ili ruke sa ženskim genitalijama može da prenese polnu infekciju sa jednog partnera na drugog i istovremeno pravi rizik da devojka zatrudni
 • ženski kondom se u toku seksualne aktivnosti neprimetno ošteti noktima ili prstenom


Kontraindikacije


Većina ženskih osoba može da koristi ovaj metod kontracepcije, ali nije pogodno ako postoji:
 • menstrualno krvarenje
 • infekcija nekog od genitalnih organa
 • česte urinarne infekcije
 • bolest grlića materice
 • bolest materice
 • alergija na lateks; u tom slučaju mogu da se koriste ženski kondomi od poliuretana


Prednosti


 • pomaže u sprečavanju trudnoće i seksualno prenosivih bolesti
 • nema neželјene efekte
 • koristi se samo kad imaš seks
 • može da se postavi u vaginu pre nego što počne seks


Nedostaci


 • ne sme da se koristi za vreme menstrualnog krvarenja
 • ne može da se koristi prilikom prvog seksualnog odnosa jer bi se postavljanjem ženskog kondoma oštetio himen
 • ometa seksualnu aktivnost i spontanost pri vođenju ljubavi; da bi se ovo izbeglo, ženski kondom može da se postavi u vaginu pre nego što počne seks, ili, da se pokuša da postavljanje ženskog kondoma u toku seksa bude deo predigre
 • može da se pocepa ako se ne koristi pravilno
 • moguća je alergija na leteks, zato postoje ženski kondomi koji su napravljeni od poliuretana umesto od lateksa
 • nekoliko puta je skuplji od muških kondoma
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja