dvoje

ŽENSKA STERILIZACIJAženska sterilizacija

Sterilizacija je hirurški postupak kojim se izaziva trajna neplodnost. Ova operacija može da se izvodi i na muškarcima i na ženama. Kod ženskih osoba operacijom se podvezuju ili se presecaju oba jajovoda tako da je sprečen susret zrelih jajnih ćelija sa spermatozoidima i nastanak trudnoće.

Iako blokada jajovoda počinje da deluje odmah nakon operacije, obavezno je da se naredna 3 menstrualna ciklusa koristi dodatno neki drugi oblik kontracepcije, jer postoji mogućnost da se blokirani krajevi jajovoda sami ponovo spoje.

Sterilizacijom se ne remeti lučenje ženskih polnih hormona u jajnicima. Oni normalno nastavljaju da se luče, normalno se javljaju menstrualna krvarenja, libido (seksualna želja) je nepromenjen.

Pošto sterilizacija ne štiti od seksualno prenosivih bolesti, neophodno je da pri svakom seksualnom odnosu muškarac koristi kondom kako bi oba seksualna partnera bila zaštićena od polnih infekcija.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Premda se sterilizacija smatra konačnim postupkom, moguće je opet hirurškim putem pokušati da se uspostavi celovitost i prohodnost jajovoda. Vrlo je mali procenat uspešnosti hirurškog vraćanja plodnosti, tako da je neophodno izuzetno ozbiljno razmisliti pre odlućivanja o ovoj metodi kontracepcije. Iako postoji mogućnost kasnijeg vantelesnog oplođenja, uopšte nije garantovana uspešna trudnoća.

Način delovanja: blokadom jajovoda koji spajaju jajnike sa matericom, sprečava se da zrele jajne ćelije putuju prema materici. To znači da nijedna jajna ćelija ne može da se susretne sa spermatozoidima, tako da je i trudnoća nemoguća. Zrele jajne ćelije se i dalje normalno oslobađaju iz jajnika i one će biti prirodno resorbovane unutar ženskog tela.

način delovanja ženske sterilizacije
Način delovanja ženske sterilizacije
Operativni postupak


U razvijenim zemljama, sterilizacija može da se radi i bez operacije (vaginalni pristup), a operacija može da se radi pod lokalnom ili pod opštom anestezijom.

Kod nas, sterilizacija se izvodi operativnim zahvatom pod opštom anestezijom. Hirurg pristupa jajovodima preko reza promera do 1cm koji napravi u blizini pupka. Onda kroz taj otvor ubaci laparoskop (tanak instrument koji ima minijaturnu kameru i sijalicu) da bi na monitoru mogao jasno da vidi jajovode. Kroz još 1-2 ubodne rane na donjem stomaku uvodi hirurške instrumente kojima vrši operativni zahvat.

laparoskopska ženska sterilizacija
Laparoskopska ženska sterilizacija

Hirurg će blokirati oba jajovoda na jedan od sledećih načina:
 • vezivanje na dva mesta koja su blizu jedan drugog, zatim sečenje, pa uklanjanje tog malog dela jajovoda koji se nalazi između dva "čvora"

 • ženska sterilizacija uklanjanjem dela jajovoda
  Prvo vezivanje, zatim sečenje, pa uklanjanje

 • podvezivanje (silikonskim prstenom, ili klipom koji je napravljen od plastike ili titanijuma) kojim se "začepi" svaki jajovod

 • ženska sterilizacija_podvezivanje silikonskim prstenom ženska sterilizacija_podvezivanje klipom
  Slika levo: podvezivanje silikonskim prstenom
  Slika desno: podvezivanje klipom

Ako nema komplikacija, većina žena se vraća kući istog dana - čim se oporavi od anestezije.

Od doktorskog saveta zavisi kad se skidaju hirurški konci (ako nisu resorptivni konci), a kad gaza, kad je dozvoljeno tuširanje, a kad prvi sledeći seksualan odnos. Posle operacije, nekoliko dana se oseća bol sličan menstrualnom bolu. Takođe, moguća je pojava krvarenja iz vagine i u tom slučaju obavezno koristiti higijenske uloške, a nikako vaginalni tampon. Ako vaginalno krvarenje i bol traju duže, obavezno posetiti hirurga koji je obavio operaciju.

Nikako ne dizati teške predmete, nikako ne raditi fižičke vežbe tokom narednih desetak dana. Nedelju dana se koristi bolovanje i ne ide na posao.

Iako blokada jajovoda počinje da deluje odmah nakon operacije, obavezno je da se naredna 3 mentrualna ciklusa koristi dodatno neki drugi oblik kontracepcije, jer postoji mogućnost da se blokirani krajevi jajovoda sami ponovo spoje (uglavnom posle vezivanja i sečenja jajovoda, mada se to izuzetno retko dešava).

Ako blokiranje jajovoda ne uspe, može se uraditi potpuno uklanjanje oba jajovoda.Efikasnost


Kada se savršeno pravilno izvede, ova metoda je skoro 100% efikasna u sprečavanju trudnoće (to znači da skoro nijedna žena od 100 žena koje koriste ovu kontracepcijsku metodu neće zatrudneti u toku 1 godine).

I u stvarnosti se pokazalo da je efikasnost na teoretskom nivou tj. skoro 100%.Kontraindikacije


Skoro svaka ženska osoba može da bude sterilisana, ali ovaj zahvat se razmatra samo kod žena koje ne žele više da imaju decu, ili ne žele da imaju decu uopšte. Doktor može da odbije da obavi ovu intervenciju ako smatra da ona nije dobro rešenje za ženu. Veća mogućnost da zahtev bude prihvaćen je ako je ženska osoba starija od 30 godina i već ima decu. Veoma je teško da se posle sterilizacije ponovo vrati plodnost. Zato je neophodno da se vrlo ozbiljno razmisli o svim opcijama pre odluke o primeni ove metode kontracepcije.Prednosti


 • efikasnost je skoro 100%
 • doživotno se uopšte ne razmišlja o kontracepciji
 • ne ometa seksualnu aktivnost, omogućava spontanost pri vođenju ljubavi
 • ne smanjuje libido (seksualna želja)
 • ne remeti lučenje ženskih polnih hormona u jajnicima
 • dobro je rešenje za žene kojima bi zbog zdravstvenih razloga eventualna trudnoća ugrozila život


Nedostaci


 • ne štiti od seksualno prenosivih infekcija
 • u retkim slučajevima postoji mogućnost neuspeha sterilizacije (blokirani krajevi jajovoda se sami ponovo spoje)
 • obavezno je da se naredna 3 mentrualna ciklusa koristi dodatno neki drugi oblik kontracepcije
 • kao kod svake operacije, postoji mogućnost da se jave komplikacije (unutrašnja krvarenja, infekcije, povrede drugih unutrašnjih organa)
 • u odnosu na mušku sterilizaciju, mnogo je veći rizik za nastanak zdravstvenih komplikacija
 • nije lako da se ponovo vrati plodnost
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja