dvoje

MUŠKA STERILIZACIJA (VAZEKTOMIJA)muška sterilizacija

Sterilizacija je hirurški postupak kojim se izaziva trajna neplodnost. Ova operacija može da se izvodi i na muškarcima i na ženama.

Kod muških osoba operacijom se iseče i ukloni po mali deo oba semenovoda (lat. vas deferens, otuda naziv vazektomija što znači odsecanje vas deferens-a). Na ovaj način je sprečeno da spermatozoidi putuju ka penisu. Spermatozoidi se i dalje normalno stvaraju u testisima, ali će oni biti prirodno resorbovani unutar muškog tela.

Iako blokada semenovoda počinje da deluje odmah nakon operacije, obavezno je da se naredna 2-3 mesca koristi kondom, jer će u tom periodu još uvek postojati spermatozoidi u delu genitalnog trakta od mesta operacije do penisa.

Sterilizacijom se ne remeti lučenje muških polnih hormona u testisima. Oni normalno nastavljaju da se luče, normalno se javljaju erekcija i ejakulacija, libido (seksualna želja) je nepromenjen, ostaje ista boja glasa i sve druge polne karakteristike. Jedino što se menja je to da sperma više neće sadržati spermatozoide.

Pošto sterilizacija ne štiti od seksualno prenosivih bolesti, neophodno je da se pri svakom seksualnom odnosu koristi kondom kako bi oba seksualna partnera bila zaštićena od polnih infekcija.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Premda se sterilizacija smatra konačnim postupkom, moguće je opet hirurškim putem pokušati da se uspostavi celovitost i prohodnost semenovoda. Vrlo je mali procenat uspešnosti hirurškog vraćanja plodnosti, tako da je neophodno izuzetno ozbiljno razmisliti pre odlućivanja o ovoj metodi kontracepcije.

Iako postoji izuzetno skupa opcija da se, za svaki slučaj, uzorci sperme daju na čuvanje bankama sperme, uopšte nije garantovano da će ti sačuvani uzorci sperme biti dovoljni da obave veštačko oplođenje jajnih ćelija. Takođe je mala mogućnost za uspeh veštačkog oplođenja ako se spermatozoidi izvade iz testisa u kojima se i dalje stvaraju.Način delovanja isecanjem i uklanjanjem malih delova oba semenovoda koji spajaju testise sa mokraćnim kanalom, sprečava se da spermatozoidi putuju prema mokraćnom kanalu. To znači da nijedan spermatozoid ne može da bude u sastavu ejakulata tj. sperme. Sterilisani muškarac kad ejakulira, njegova sperma nema nijednog spermatozoida i zrela ženska jajna ćelija ne može da bude oplođena.

način delovanja muške sterilizacije
Dejstvo muške sterilizacije
Operativni postupak


Operativni zahvat se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je muškarac budan sve vreme - ali ne oseća nikakv bol. U ređim slučajevima zahvat se izvodi pod opštom anestezijom, što znači da muškarac spava u toku operacije.

Hirurg pristupa semenovodima preko 2 reza koja napravi sa obe strane skrotuma. Kroz svaki rez izvuče deo pripadajućeg semenovoda. Blokada oba semenovoda se izvodi na jedan od sledeća dva načina načina:
 • veže se svaki semenovod na dva mesta koja su blizu jedan drugog, zatim se seče, pa uklanja taj mali deo semenovoda koji se nalazi između dva "čvora"


 • vazektomija sa vezivanjem
  Delovi slike "Vazektomija sa vezivanjem":
  1) Rez na skrotumu
  2) Kroz rez je izvučen deo semenovoda
  3) Posle vezivanja na dva mesta koja su blizu jedan drugog,
      odsečen je mali deo semenovoda
  4) Zašiven rez hirurškim koncem
  vazektomija sa vezivanjem
  Delovi slike "Vazektomija sa vezivanjem":
  1) Rez na skrotumu
  2) Kroz rez je izvučen deo semenovoda
  3) Posle vezivanja na dva mesta koja su blizu jedan drugog, odsečen je mali deo semenovoda
  4) Zašiven rez hirurškim koncem


  pre i posle vazektomije sa vezivanjem
  Slika "Before" = pre vazektomije
  Slika "After" = posle vazektomije vezivanjem
  pre i posle vazektomije sa vezivanjem
  Slika "Before" = pre vazektomije
  Slika "After" = posle vazektomije vezivanjem


 • na drugi način, svaki semenovod se iseče i ukloni mali deo semenovoda, a preostali krajevi prekinutih semenovoda zatvore se pomoću toplote tj. kauterizacijom


 • vazektomija sa kauterizacijom
  Delovi slike "Vazektomija sa kauterizacijom":
  Prostate = prostata
  Right vas deferens = desni semenovod
  Incision on right side = rez na desnoj strani
  Testis = semenik
  Epididymis = pasemenik
  Ends are sealed = krajevi su zaptiveni (kauterizacijom tj. toplotom)
  1/2" of duct removed = 1/2 inča (1,27cm) kanala (semenovoda) uklonjeno
  Incision on left side = rez na levoj strani
  Left vas deferens = levi semenovod
  Left seminal vesicle = leva semena kesica
  vazektomija sa kauterizacijom
  Delovi slike "Vazektomija sa kauterizacijom":
  Prostate = prostata
  Right vas deferens = desni semenovod
  Incision on right side = rez na desnoj strani
  Testis = semenik
  Epididymis = pasemenik
  Ends are sealed = krajevi su zaptiveni (kauterizacijom tj. toplotom)
  1/2" of duct removed = 1/2 inča (1,27cm) kanala (semenovoda) uklonjeno
  Incision on left side = rez na levoj strani
  Left vas deferens = levi semenovod
  Left seminal vesicle = leva semena kesica


Rezovi se uglavnom zatvaruju resorptivnim hirurškim koncima koji se polako razlažu tokom nekoliko sedmica.

Ovo je laka operacija i, ako nema komplikacija, većina muškaraca se vraća kući istog dana.

Od doktorskog saveta zavisi kad je dozvoljeno tuširanje, a kad prvi sledeći seksualan odnos. Ne sme da se zaboravi da se promeni donji veš svakog dana.

Normalno je da se nekoliko dana posle operacije pojave otok, modrice, bol u skrotumu. Neki muškarci osete i bol testisa. Takođe, moguća je pojava krvi u ejakulatu (spermi) u toku nekoliko narednih ejakulacija. Ako pojava krvi u spermi i bolovi traju duže, obavezno posetiti hirurga koji je obavio operaciju.

Nikako ne dizati teške predmete, nikako ne raditi fižičke vežbe tokom narednih desetak dana. Nedelju dana se koristi bolovanje i ne ide na posao.

Tri meseca posle operacije uzima se uzorak sperme i laboratorijski testira da li postoji neki spermatozoid u njoj. Ako ih nema, smatra se da je sterilizacija uspela. Ako se pronađe prisustvo spermatozoida u tom prvom testu, onda se posle nekog vremena radi i drugi test. Testom se takođe proverava da li su se krajevi nekog od semenovoda prirodno sami ponovo spojili, što se izuzetno retko dešava.Efikasnost


Kada se savršeno pravilno izvede ova metoda je skoro 100% efikasna u sprečavanju trudnoće (to znači da skoro nijedna žena od 100 žena čiji muškarci su sterilisani neće zatrudneti u toku 1 godine).

I u stvarnosti se pokazalo da je efikasnost na teoretskom nivou tj. skoro 100%.Kontraindikacije


Skoro svaki muškarac može da bude sterilisan, ali ovaj zahvat se razmatra samo kod onih koje ne žele više da imaju decu, ili ne žele da imaju decu uopšte. Doktor može da odbije da obavi ovu intervenciju ako smatra da ona nije dobro rešenje. Veća mogućnost da zahtev bude prihvaćen je ako je muškarac stariji od 30 godina i već ima decu. Veoma je teško da se posle sterilizacije ponovo vrati plodnost. Zato je neophodno da se vrlo ozbiljno razmisli o svim opcijama pre odluke o primeni ove metode kontracepcije.Prednosti


 • efikasnost je skoro 100%
 • doživotno uopšte se ne razmišlja o kontracepciji
 • ne ometa seksualnu aktivnost, omogućava spontanost pri vođenju ljubavi
 • ne smanjuje libido (seksualna želja)
 • ne remeti lučenje muških polnih hormona u testisima
 • ako je seksualni par odlučio da sterilizacija bude njihov metod kontracepcije, onda je mnogo jednostavnije i bezbednije da to bude muška sterilizacija umesto ženske sterilizacije


Nedostaci


 • obavezno je da se naredna 2-3 meseca koristi kondom jer u tom periodu još uvek postoje spermatozoidi u delu genitalnog trakta od mesta operacije do penisa
 • kao kod svake operacije, postoji mogućnost da se javi postoperativna komplikacija u obliku infekcije
 • postoperativne komplikacije mogu da budu i sakupljanje krvi (hematom) unutar skrotuma, dugotrajni bol u testisima, granulomi uzrokovani izlaskom semene tečnosti iz semenovoda; neke od ovih komplikacija zahtevaju ponovo hiruršku intervenciju
 • u retkim slučajevima postoji mogućnost da se krajevi semenovoda prirodno sami ponovo spoje
 • ne štiti od seksualno prenosivih infekcija
 • nije lako da se ponovo vrati plodnost
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja