dvoje

MUŠKI KONDOM (PREZERVATIV)kondomi

Muški kondom je tanka, rasteglјiva vrećica koju muškarac nosi na penisu tokom seksualnih aktivnosti. Lako se koristi i lako može da se nabavi jer se prodaje skoro na svakom prodajnom mestu (počev od novinarnice, pa sve do hipermarketa i preko interneta). Kondomi pružaju veliku zaštitu od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti.

Način delovanja je mehanički, jer kao barijera sprečava da sperma uđe u vaginu, tako da spermatozoidi ne mogu da se spoje sa jajnom ćelijom i time uzrokuju trudnoću.
Kondom, takođe, kao mehanička zaštita (barijera) sprečava prenos polnih bolesti sa jednog partnera na drugog partnera pokrivanjem penisa, što onemogućava da se mešaju telesne tečnosti oba partnera, zatim, kondom ograničava kontakt između zdrave kože i zaražene kože.

Kondom je jedini vid kontracepcije koji ujedno pomaže u zaštiti od seksualno prenosivih infekcija. Dakle, čak i ako koristiš drugi oblik kontracepcije (na primer: oralnu kontracepciju - anti-bebi pilule, intrauterinu kontracepciju - spiralu, kontraceptivni implant, kontraceptivne injekcije, kontraceptivne flastere ...), neophodno je da koristiš i kondome kako bi se sprečilo širenje seksualno prenosivih infekcija. Izuzetak: ne treba koristiti kondom na penisu zajedno sa ženskim kondomom. Kondomi su dizajnirani da se koriste sami, ili muški kondom ili ženski kondom. Muški kondom koji se koristi pravilno je dovolјan.

Imaj na umu da kondomi napravlјeni od životinjskih membrana (lambskin kondomi) ne štite od polnih infekcija zbog poroznosti materijala od kog su napravljeni (ovčja creva); oni samo sprečavaju trudnoću. Samo sintetički kondomi (lateks - guma ili poliuretan - plastika) sprečavaju i širenje seksualno prenosivih bolesti i trudnoću.Efikasnost


Kondomi su odlični u sprečavanju trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Ako pratiš uputstva i koristiš ih PRAVILNO SVAKI PUT SVE VREME dok imaš vaginalni, analni, oralni seksualni odnos ili bilo koju vrstu seksualnog kontakta, postoji vrlo mala šansa za trudnoću ili dobijanje/davanje polnih infekcija. To znači sledeće: stavlјanje kondoma pre nego što dođe do kontakta kože sa kožom, i nošenje dok ne završite seksualne aktivnosti. Ako samo ponekad koristiš kondome, ili staviš kondom u toku seksa - kondom neće biti efikasan.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Kondomi mogu postati neefikasni zbog neadekvatnih uslova čuvanja, ako im je istekao rok upotrebe, ako se oštete prilikom upotrebe, ako su izloženi većoj temperaturi (tvoj džep nije pravo mesto za držanje kondoma).

Potrebno je koristiti one kondome koji imaju CE oznaku, jer je to potvrda njihovog kvaliteta tj. da su prošli potrebno testiranje pre puštanja u promet.

Ako se savršeno pravilno koristi kondom svaki put sve vreme u toku seksa, 98% je efikasan u sprečavanju trudnoće (to znači da 2 žene od 100 žena će zatrudneti u toku 1 godine iako muškarac koristi uvek kondom pravilno).

Ali lјudi nisu savršeni, tako da u stvarnom životu kondomi su oko 85% efikasni (to znači da 15 žena od 100 žena će zatrudneti u toku 1 godine iako njihovi muškarci koriste kondome u toku seksa). Najčešće greške koje se čine i o kojima se ne razmišlja, a koje smanjuju efikasnost kondoma su kada:
 • penis dotakne ženske genitalije pre nego što kondom bude postavljen na penis (jer preejakulat može da sadrži spermatozoide, a oni lako i brzo doplivaju do materice; takođe, polne bolesti se tada prenose sa jednog partnera na drugog)
 • muška ili ženska ruka koja je dodirivala penis bez postavljenog kondoma - zatim dotakne ženske genitalije
 • ako se ne istuširate između dva seksualna odnosa, svaki kontakt penisa ili ruke sa ženskim genitalijama može da prenese seksualno prenosive bolesti sa jednog partnera na drugog i istovremeno pravi rizik da devojka zatrudni
 • kondom se u toku seksualne aktivnosti neprimetno ošteti noktima, zubima ili nakitom
 • devojka/žena primenjuje vaginalnu terapiju koja izaziva oštećenje kondoma (preparati koji sadrže clotrimazol, econazol, fentikonazol, isokonazol, miconazol)


Kako staviti kondom?


Ako želiš da tvoj kondom deluje, od klјučnog je značaja da ga ispravno koristiš. Srećom, stvarno je lako.

Dobra ideja je da se navikneš na stavlјanje kondoma pre nego što počneš da upražnjavaš seks uopšte - bilo da si mladić ili devojka (mladiću izuzetno prija kada mu devojka postavlja kondom).

Možeš da vežbaš stavlјanje kondoma na sopstveni penis (ako si muškarac), na bananu, krastavac, tanku bočicu, sve što je u obliku penisa - ako si devojka. Usavrši postavlјanje kondoma PRE nego što započneš seksualni život - olakšaće ti pravilno korišćenje kondoma kada je to zaista potrebno. Evo šta treba znati:

 1. Postavi kondom na penis kada je penis tvrd, ali pre nego što dodirne usta ili vaginu ili spolјašnje područje partnera (vulva, anus, zadnjica, gornje butine). Muškarac ga nosi sve vreme u toku seksualne aktivnosti. Ovo pomaže da se oboje zaštitite od polnih bolesti koje se prenose dodirom kože sa kožom. Takođe sprečava kontakt ženskih genitalija sa preejakulatom i spermom, koje sadrže spermatozoide i mogu izazvati trudnoću, a možda imaju i uzročnike seksualno prenosivih bolesti. Sprečava i kontakt penisa sa vaginalnom sluzi koja može da ima izvore polne infekcije.

 2. Kondomi traju dugo, ali uvek treba da proveriš datum isteka roka trajanja odštampanog na omotaču ili kutiji. Pažlјivo otvori kondom tako da ga ne oštetiš - ne koristi zube ili makaze.

 3. Uveri se da je kondom okrenut na pravi način: obruč treba da bude spolјa, tako da izgleda kao mali šešir i lako se odvrće. Možeš malo da ga odvrneš pre nego što ga staviš da bi se uverio/uverila da je u redu. Ako slučajno staviš kondom naopako, NE koristi ga, baci ga i stavi novi (zato je dobro da uvek imaš u rezervi nekoliko kondoma).

 4. Pridržavaj palcem i kažiprstom jedne ruke vrh kondoma i stavi ga na glavu penisa u erekciji. Ako je mladić neobrezan, sigurno bi mu bilo udobnije da se povuče kožica penisa naviše pre stavljanja kondoma na vrh penisa.

 5. kondom na banani

 6. Odvrći kondom drugom rukom naniže niz osovinu penisa sve do osnove tj. sve dok ne odvrneš ceo kondom.

 7. kondom na banani kondom na krastavcu

 8. Kreni u akciju!

 9. Nakon ejakulacije uhvati i drži donju ivicu kondoma i izvuci penis (dok je još u erekciji) iz tela partnerke. Znači, uradi to pre nego što penis postane mekan, tako da kondom ne isklizne i prospe spermu.

 10. Skini kondom sa penisa tek kad ga sasvim izvadiš iz tela partnerke. Pažlјivo udalji kondom od svoje partnerke tako da se ne desi da slučajno prospeš spermu. Veži ga u čvor. Baci ga u kantu za otpatke, nemoj ga bacati u WC šolju (može da zapuši kanalizacionu cev).

 11. Operi ruke da bi i one bile bez prisustva spermatozoida. Ako se ne istuširate odmah posle seksualnog odnosa, pazite da penis ne dodirne ženske genitalije - jer na njemu ima spermatozoida.Saveti za upotrebu kondoma


Na pouzdanom kondomu uvek piše da je elektronski testiran.

Uvek proveri datum isteka roka trajanja i uveri se da u ambalaži nema otvora pre nego što otvoriš kondom - trebalo bi da se oseti mali vazdušni balon kada stisneš omotač. Ako je ambalaža ostećena, ako je kondom suv, krut ili leplјiv - baci ga.

Ne smeš ponovo da koristiš isti kondom. Svaki put kad imaš vaginalni, oralni, analni seksualni odnos ili seksualan kontakt - koristi novi kondom. Trebalo bi da koristiš novi kondom i svaki put kad prelazite sa jedne vrste seksualnog odnosa na drugu vrstu seksualnog odnosa (npr. sa analnog u vaginalni).

Ne koristi dva kondoma jedan preko drugog. Pri analnom seksu koristi deblje kondome napravljene za tu svrhu.

Ne brini ako se izgubi erekcija (tj. kad penis više nije tvrd i postane mekan) dok je kondom na penisu - ovo se vrlo često dešava. Ako se desi, treba taj kondom da skineš, i kada se penis ponovo ukruti - stavi novi kondom.

Pošto moraš da koristiš novi kondom svaki put kada imaš seks ili kad se javi nova erekcija, dobra je ideja da se snabdeš dovolјnom količinom kondoma. Imaj kondom u blizini pre nego što stvari počnu da se zagrevaju, tako da ih lako dohvatiš bez prekida akcije.

Čuvaj svoje kondome na hladnom i suvom mestu, udalji ih od oštrih predmeta, toplote, direktne Sunčeve svetlosti. Nemoj ih držati u džepu, automobilu ili kupatilu tokom dužeg vremenskog perioda (ne duže od 1 meseca), jer prekomerna toplota i vlaga mogu vremenom da oštete kondome.

Većina kondoma je podmazano, ali stavljanje dodatnog maziva (lubrikant) na bazi vode ili silikona može kondom učiniti odličnim. Nije dobro nanošenje lubrikanta u kondom ili na površinu penisa, jer može da poveća rizik za spadanje kondoma. Kada je lubrikant dodat u vaginu, takav rizik ne postoji.

Ne koristi ništa što sadrži masnoću (poput vazelina, losiona za telo, bebi ulјa i krema, maslaca, margarina, kuhinjskih ulјa ...) sa kondomom od lateksa. Masnoća oštećuje kondome od lateksa i može da izazove kidanje kondoma.

Za mnoge lјude kondomi su prirodni deo predigre, jer je lako sa kondomima učiniti seksualne aktivnosti zabavnim i strastvenim - sve što je potrebno je malo kreativnosti i pozitivan stav! Stimulišete jedno drugo i kažete seksi stvari dok stavlјate kondom na penis, stvari se odvijaju vrelo a sigurno. Plus, znajući da ste zaštićeni od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, preostaje samo da se opustite i uživate.

Dobra ideja je upotreba i drugog oblika kontracepcije (kao što je oralna kontracepcija-antibebi pilule, intrauterina kontracepcija-spirala, kontraceptivni implant, kontraceptivne injekcije, kontraceptivni flasteri, spermicidi ...) zajedno sa kondomima. To može da pomogne u sprečavanju trudnoće u slučaju da napravite grešku ili kondom spadne ili pukne, pružajući vam dodatnu zaštitu od trudnoće.

Ako kondom sa spermom spadne ili pukne, i ako ne koristite dodatno još neki oblik kontracepcije, hitna kontracepcija ("pilule za jutro posle") 3-5 dana (zavisi od vrste pilule) nakon nezaštićenog seksa - može da pomogne u sprečavanju trudnoće.Kako nabaviti kondome?


Možeš da nabaviš kondome u novinarnicama, drogerijama, apotekama, supermarketima, prodavnicama, preko interneta, čak i iz automata za prodaju. Ipak, najbezbednije je kupiti kondome u apoteci ili preko kondomata. Ne treba recept, nema ograničenja za uzrast - bilo ko može da kupi kondome.

kondomi

Neke osobe se osećaju neugodno kad kupuju kondome, ali tvoje zdravlјe je važnije od malo stida. Pored toga, kupovanje kondoma ne bi trebalo da bude neprijatno, već naprotiv - to znači da si odgovoran/odgovorna i da štitiš sebe i svog partnera.

Evo važne stvari za razmatranje. Ako se osoba ne oseća dovolјno samouvereno da kupi kondome, onda možda još uvek nije zrela da ima seksualne odnose. Biti spreman za seksualni odnos znači biti sposoban da se suočiš sa svim aspektima situacije, uklјučujući zaštitu sebe i partnera od neželјenih posledica.Koji kondomi su najbolјi?


Većina kondoma je izrađena od lateksa, vrste gume. Za one koji su alergični na lateks, postoje kondomi napravlјeni od mekih plastičnih masa kao što su poliuretan i nitril, oni su skuplji i lakše se pokidaju.
Lambskin i drugi kondomi od životinjskih membrana samo sprečavaju trudnoću - ne štite se od HIV-a ili drugih seksualno prenosivih bolesti.

Kada je reč o efikasnosti, pravilno korištenje kondoma svaki put sve vreme kada imaš seksualne aktivnosti je važnije od kupovine određenog brenda. Svi lateks i plastični kondomi pružaju sličnu zaštitu od trudnoće i polnih infekcija.

Kondomi traju dugo, ali se razgrađuju sa godinama i kada se ne skladište pravilno. Bez obzira da li su sa jagodom, sjaj u mraku, neobično dizajnirani ili obični kondomi, samo proveri kutiju pri kupovini i proveri ih pre upotrebe. Uveri se da omotač nema rupe ili curenje, a datum isteka da nije prošao.

Kondomi postoje u različitim bojama, veličinama, teksturama, oblicima, debljinama (deblji su za analni seks), pa čak i ukusima (za oralni seks). Možeš da probaš različite vrste kondoma dok ne pronađeš onaj koji ti najviše odgovara.

Kondomi su veoma rasteglјivi i raznovrsni, tako da će većini biti prijatno i sa običnim kondomom. Mladić koga standardni kondomi stežu, treba da kupi veću veličinu. Ako standardni kondomi iskliznu ili padnu tokom seksa, onda treba da pokuša sa manjom veličinom.Koja veličina kondoma je odgovarajuća?


Kondomi se prave u svim različitim veličinama: dužine 8 – 24 cm, širine 4 – 7 cm. Pronalaženje prave veličine je važno za siguran seks . Kondomi koji suviše stežu mogu da se pokidaju, a kondomi koji su preveliki mogu da skliznu ili prouzrokuju curenje sperme. Sve ovo povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti ili neželјene trudnoće.
kondomi

Najbolјi način da mladić shvati koja veličina kondoma mu je potrebna je - da proba različite veličine. Isprobavanje uvek početi sa standardnim kondomom.
Da li se lako spušta i ostane na mestu? To je prava veličina.
Ako osetiš da će da sklizne, idi na manju veličinu.
Ako je tvoj penis bolno stisnut ili ako izgleda da će kondom da pukne, probaj veću veličinu. Počni sa "velikim" ili "magnum" kondomima, ako i dalјe suviše steže, probaj "ekstra velike".Nedostaci


 • mogu da spadnu ili se pocepaju ako se ne koriste pravilno
 • moguća je alergija na leteks, zato postoje hipoalergeni kondomi koji su napravljeni od poliuretana umesto od lateksa
 • moguća je alergija na spermicid kojim se fabrički podmazuje kondom; u tom slučaju kupi kondom koji je bez spermicida
 • telo nijednog seksualnog partnera ne sme posle tuširanja a pre seksa da se maže uljem, kremom, losionom, mlekom za telo, jer masnoća može da rastvori lateks za par minuta i uzrokuje cepanje kondoma
 • ukoliko koristiš lubrikant, on treba da bude na bazi vode; lubrikant na bazi ulja razlaže lateks i kondom puca u toku seksualnog odnosa


Prednosti


Kondomi su lako dostupni, jednostavni za upotrebu, potpuno sigurni za zdravlje oba seksualna partnera.

Oni pomažu u sprečavanju trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Kondomi su jedini oblik kontracepcije koji pomaže i u sprečavanju širenja seksualno prenosivih infekcija.

Korišćenje kondoma kao dodatnog vida zaštite od trudnoće je od ogromne koristi. Nijedan metod kontracepcije nije 100% efikasan, tako da dodavanje kondoma kao rezervne varijante pomaže da se spreči trudnoća ako napravite grešku sa drugom metodom kontracepcije ili ako ne uspe neka druga metoda kontracepcije. Jedino ne koristite ženski kondom i muški kondom zajedno (ne treba koristiti više od jedne vrste kondoma istovremeno).

Kondomi mogu da učine seks bolјim, kondomi mogu da budu seksi. Možete da nastavite da se lјubite i stimulišete jedno drugo dok ne dohvatite kondom, zatim dok jedno od vas dvoje stavlјa kondom, pa dok dodajete lubrikant. Na taj način, kondom postaje deo akcije umesto zaustavlјanja akcije.

Takođe, kondomi omogućavaju da se usredsrediš na zadovolјstvo i svog partnera bez brige o trudnoći ili polnim infekcijama. Sigurniji seks je bolјi seks jer sprečava stres i napetost.

Kondomi nemaju neželјene efekte. Većina lјudi može da koristi kondome bez problema. Retko, kondomi od lateksa (gume) mogu da izazovu iritaciju kod osoba koje su alergične na lateks. Ako imaš alergiju na lateks, koristi kondome od mekih plastičnih materijala (poliuretan, poliizopren, nitril) koji su bez lateksa, ili kondome napravljene od životinjskih membrana (lambskin kondomi). Ali, imaj na umu da kondomi napravlјeni od životinjskih membrana ne štite od seksualno prenosivih bolesti zbog poroznosti materijala od kog su napravljeni (ovčja creva); oni samo sprečavaju trudnoću. Lambskin kondomi se teže nalaze u prodaji, takođe su značajno skuplјi od drugih vrsta kondoma i nisu veganski proizvod.

Zapamti: najveća korist od upotrebe kondoma je činjenica i spoznaja da štitiš sebe i svog partnera od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. A ništa nije više seksi od toga!
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja