dvoje

ODREĐIVANJE PLODNIH DANAOdređivanje plodnih dana je metod kontracepcije u toku kog ženska osoba svakodnevno prati i zapisuje različite znake plodnosti i pazi da ne zatrudni onih dana kad je plodna. Za vreme plodnih dana, neophodno je da se koristi neki drugi oblik kontracepcije, ili uzdržavanje od seksualnih odnosa.

Devojka/žena mora da bude izuzetno disciplinovana, odgovorna, savršeno edukovana i sa temeljnim znanjem za primenu ove metode kontracepcije. Obavezna je prethodna obuka od strane stručnog lica, jer je mnogo manja efikasnost u zaštiti od neželjene trudnoće - ako se ne primenjuje pravilno.

plodni dani plodni dani

Pošto ovaj metod kontracepcije ne štiti od seksualno prenosivih bolesti, neophodno je da istovremeno partner koristi kondom kako biste oboje bili zaštićeni od polnih infekcija. Takođe, uz istovremenu upotrebu kondoma smanjuje se rizik od neželjene trudnoće.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Ova metoda mnogo više koristi ženama koje žele da odrede kada im je plodan period u pokušaju da zatrudne, nego što bi koristila kao metod kontracepcije. Za ovu tehniku može se eventualno opredeliti ona devojka/žena koja zbog religioznih razloga odbacuje svaki drugi oblik sprečavanja začeća.

Način delovanja: ženska osoba svakodnevno prati i zapisuje različite znake plodnosti i pazi da ne zatrudni onih dana kad je plodna. Postoje 3 različita znaka plodnosti koja se svakodnevno prate i zapisuju:
 • trajanje menstrualnog ciklusa
 • merenje bazalne telesne temperature
 • izgled cervikalne sluzi
Najbolje je kad se na osnovu objedinjena sva tri znaka plodnosti donosi zaključak kad su plodni, a kad neplodni dani.

Sve metode za određivanje plodnih dana zasnivaju se na stavu da u toku svakog menstrualnog ciklusa postoji samo jedna ovulacija i da je to jedino vreme kada je začeće moguće. Takođe, polaze od pretpostavke da ženska osoba ima redovne menstrualne cikluse.

U stvarnosti, stanje nije tako idealno. Menstrualni ciklusi često nisu redovni, jer na hormonska dešavanja u organizmu utiče niz faktora (način ishrane, psiho-fizička aktivnost, stres, naglo mršavljenje, bolest, promena klime i sredine) što se odražava i na menstrualni ciklus i na ovulaciju. Takođe, moguće je više ovulacija u toku meseca i to svaka u različito vreme, pa čak i u toku menstrualnog krvarenja.

Na osnovu svega ovoga, teško je izračunati kada su plodni dani, pa ova metoda nije pouzdana.Menstrualni ciklus, menstruacija


MENSTRUACIJA je, u stvari, menstrualno krvarenje. Ono se javlja ciklično (u ciklusima: svakih 21-40 dana), otuda i potiče naziv pojma "menstrualni ciklus" (pogledaj sledeći pasus). Krvarenje potiče iz materice u toku plodnog životnog doba ženske osobe. Nastaje kao posledica ljuštenja sluzokože materice (lat. endometrium) ako nije došlo do oplođenja i početka trudnoće. Naime, endometrijum se svakog meseca priprema da prihvati oplođenu jajnu ćeliju. Ako do toga ne dođe, onda se on ljušti i izbacuje napolje, što dovodi do krvarenja. U to vreme osećaš menstrualne bolove jer se materični mišićni sloj (lat. myometrium) grči da bi omogućio to izbacivanje. Menstrualno krvarenje (menstruacija) normalno traje 2-7 dana.

MENSTRUALNI CIKLUS je vremenski period od prvog dana jednog menstrualnog krvarenja do prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. Dakle, menstrualni ciklus traje od prvog dana jedne menstruacije zaključno sa danom koji prethodi sledećoj menstruaciji. Važno je ovo naglasiti, jer mnoge osobe to ne znaju ili misle pogrešno što ih dovodi do greške u računanju "plodnih dana".

Normalnim trajanjem menstrualnog ciklusa smatra se 21-40 dana, u većini slučajeva to bude 25-28 dana. Različiti faktori (emocionalni stres, bolest, premorenost, naglo mršavljenje, intenzivne vežbe) mogu da dovedu do promene dužine trajanja menstrualnog ciklusa.

Za vreme menstrualnog cilkusa oslobađa se zrela jajna ćelija iz jajnika. Najčešće to bude jedna jajna ćelija, mada može i više od jedne, i to svaka u različito vreme. Ovaj proces se naziva ovulacija i dešava se 10-16 dana pre sledeće menstruacije. Normalno je da približno jednom godišnje menstrualni ciklus bude bez ijedne ovulacije. Ako je taj broj veći, onda se možda radi o neplodnosti.

Na osnovu ovulacionog dana, menstrualni ciklus se može podeliti u 2 faze: period koji prethodi ovulaciji (1.faza ciklusa) i period posle ovulacije (2. faza ciklusa). Dva su glavna ženska polna hormona koji upravljaju svim tim procesima – estrogen i progesteron. Estrogen je glavni hormon u fazi pripreme za ovulaciju, a progesteron nakon ovulacije. U toku svakog menstrualnog ciklusa, količina estrogena se postepeno povećava kako se približava ovulacija; nakon ovulacije, količina estrogena se smanjuje, a raste količina progesterona.

Pošto je trajanje 2. faze ciklusa stabilno i iznosi oko 14 dana (preciznije: 10-16 dana) od ovulacije do sledeće menstruacije, a 1. faza je promenljivog trajanja - razvijeno je nekoliko formula za određivanje plodnih dana. Što je veća promenljivost trajanja menstrualnog ciklusa, tj. prve faze menstrualnog ciklusa, produžuje se i period plodnih dana.

Za formule su bitne i još neke činjenice. Naime, jajna ćelija živi maksimalno 24 časa posle ovulacije i spermatozoid tada može da je oplodi. Pošto spermatozoid može da živi 5 dana u ženskom telu, onda je računica komplikovanija: ako je žena imala seksualan odnos do 5 dana pre ovulacije, onda neki od tih spermatozoida može da oplodi jajnu ćeliju. Znači, za ciklus koji uvek traje 28 dana, svakog meseca obično 6 dana postoji opasnost da spermatozoid oplodi jajnu ćeliju (5 dana pre ovulacije i 1 dan posle ovulacije). Mora se naglasiti da u stvarnosti stvari uvek mogu da budu drugačije, uvek treba imati u vidu da je moguće da je u toku menstrualnog ciklusa oslobođeno više od jedne jajne ćelije.

Postoje 2 formule kojima se određuju plodni dani na osnovu trajanja menstrualnih ciklusa: Knausova metoda, Oginova metoda. Nazivaju se "kalendarske metode kontracepcije" jer žena beleži na kalendaru trajanje menstrualnih ciklusa tokom 12 meseci da bi ustanovila koji je najduži, a koji najkraći menstrualni ciklus u tom intervalu. Posle toga primenjuje sledeće formule.

kalendar

Parametri za formule:
PD = plodni dani
NKC = najkraći menstrualni ciklus
NDC = najduži menstrualni ciklus
d = dan

Formula po Knausovoj metodi:
PD = (NKC - 15d -2d) do (NDC -15d + 2 d)


Primer1:
Ako su menstrualni ciklusi redovni i uvek traju 28 dana, prema ovoj formuli plodni dani su od 11. do 15. dana brojeći od prvog dana svakog menstrualnog krvarenja.

Primer2:
NKC = 22d, NDC = 31d
PD = (22d - 15d - 2d) do (31d -15d + 2 d)
Plodni dani u ovom primeru su od 5. dana do 18. dana brojeći od prvog dana svakog menstrualnog krvarenja.


Formula po Oginovoj metodi:
PD = (NKC – 18 d) do (NDC – 11 d)


Primer1:
Ako su menstrualni ciklusi redovni i uvek traju 28 dana, prema ovoj formuli plodni dani su od 10. do 17. dana brojeći od prvog dana svakog menstrualnog krvarenja.

Primer2:
NKC = 22d, NDC = 31d
PD = (22d - 18d) do (31d -11d)
Plodni dani u ovom primeru su od 4. dana do 20. dana brojeći od prvog dana svakog menstrualnog krvarenja.


Obe formule za određivanje plodnih dana zasnivaju se na stavu da u toku svakog menstrualnog ciklusa postoji samo jedna ovulacija i da je to jedino vreme kada je začeće moguće. U stvarnosti, stanje nije tako idealno. Na hormonska dešavanja u organizmu utiče niz faktora što se odražava i na menstrualni ciklus i na ovulaciju. Takođe, moguće je više ovulacija u toku meseca i to svaka u različito vreme.

Na osnovu svega ovoga, teško je precizno izračunati kada su plodni dani, pa ova metoda nije pouzdana.Merenje bazalne telesne temperature


Merenje bazalne telesne temperature se vrši jer postoji mali porast telesne temperature posle ovulacije.

Neophodno je da se koristi digitalni toplomer ili toplomer proizveden baš za ovaj oblik kontracepcije. Obični toplomeri nisu dovoljno precizni za ovakva merenja.

toplomer za merenje bazalne telesne temperature
Digitalni toplomer

Bazalna telesna temperatura je toplota koju naše telo proizvodi u stanju potpunog mirovanja. To je temperatura tela odmah nakon buđenja pre nego što se ustane iz kreveta. Znači, meri se temperatura svakog jutra odmah nakon buđenja pre nego što se ustane iz kreveta, pre nego što se jede, pije, puši. Idealno je da se to obavlja uvek u isto vreme svakog jutra. Zapisuje se u specijalnu tabelu svaki rezultat merenja bazalne telesne temperature.


rezultati merenja bazalne telesne temperature rezultati merenja bazalne telesne temperature
Primer popunjene tabele za merenja bazalne telesne temperature u toku jednog menstrualnog ciklusa


Nakon ovulacije dolazi do porasta bazalne telesne temperature za 0,2 do 0.8oC i ostaje tako povišena do sledeće menstruacije. Ako se 3 uzastopna dana izmeri povišenje bazalne telesne temperature - to je dokaz da je pre toga bila ovulacija.

Prema ovoj metodi preporučuje se seksualna apstinencija od početka menstrualnog ciklusa sve do trećeg dana nakon porasta bazalne telesne temperature, jer je u tom periodu, po ovoj metodi, moguća ovulacija.

Osim što ima dug apstinencijalni period i što zahteva svakodnevni angažman, ova metoda nije pouzdana jer se pokazalo da može doći do ovulacije i bez porasta bazalne temperature. Takođe, moguće je više ovulacija u toku jednog menstrualnog ciklusa.Izgled cervikalne sluzi


Postoje promene u količini i teksturi cervikalne sluzi u različitim delovima menstrualnog ciklusa. Ove promene se svakodnevno prate i zapisuju.

promene cervikalne sluzi u toku menstrualnog ciklusa promene cervikalne sluzi u toku menstrualnog ciklusa Prikaz promena cervikalne sluzi na jednom primeru

Svakog dana postupak je sledeći: čist srednji prst ruke se nežno gurne što dublje u vaginu. Kad se izvadi, sagledava se kakva je cervikalna sluz koja je ostala na prstu, i zapiše se nalaz.

Primetiće se da je prvih nekoliko dana nakon završene menstruacije vagina suva i da na prstu nema sluzi ili je sluz oskudna i gusta.

Kako nivo hormona raste pripremajući ovulaciju, sluz koja ostaje na prstu je vlažna, lepljiva, bela, kremasta. Ovo je početak plodnog perioda menstrualnog ciklusa.

Neposredno pre ovulacije sluz postaje ređa, vodenasta, prozirna, rastegljiva. Ovo su najplodniji dani.

Kada cervikalna sluz ponovo postane gušća, mutnija, oskudnija - teoretski, prestali su plodni dani. NAPOMENA: uvek treba imati u vidu da je moguće da se u toku jednog menstrualnog ciklusa oslobodi više od jedne jajne ćelije.

Posmatranje cervikalne sluzi u toku menstrualnog krvarenja se prema ovoj metodi smatra nesigurnim jer menstruacija može da prikrije izgled sluzi. NAPOMENA: Ne treba zaboraviti da i u toku menstruacije postoji mogućnost da se zatrudni.Efikasnost


Kada se savršeno pravilno koristi, ova metoda može biti 93% efikasna u sprečavanju trudnoće (to znači da 7 žena od 100 žena koje pravilno koriste ovu kontracepcijsku metodu će zatrudneti u toku 1 godine).

Međutim, određivanje plodnih dana se retko pravilno primenjuje, tako veliki broj žena zatrudni primenjujući ovaj metod kontracepcije. U stvarnosti efikasnost je 75% (to znači da 25 žena od 100 žena koje koriste ovaj oblik kontracepcije će zatrudneti u toku 1 godine).Kontraindikacije


Većina ženskih osoba može da koristi ovaj metod kontracepcije, ali nije pogodno ako postoje:
 • neredovni menstrualni ciklusi; zbog toga je ovo nepouzdana i nepoželjna metoda kontracepcije za mlade devojke
 • postojeća polna bolest, hronična polna bolest, karlična infekcija - jer remete ispoljavanje znakova plodnosti
 • upotreba lekova koji menjaju cervikalnu sluz
 • skorašnja primena hormonske kontracepcije
 • skorašnji abortus ili spontani pobačaj
 • skorašnji porođaj ili dojenje
 • putovanja u toku kojih se menja vremenska zona
 • posao u smenama
 • ne postoji mogućnost svakodnevnog merenja bazalne telesne temperature na pravilan način
 • alkoholizam, narkomanija, konzumacija energetskih napitaka


Prednosti


 • ne ometa seksualnu aktivnost, omogućava spontanost pri vođenju ljubavi
 • ne uzrokuje nijedan neželjeni efekat
 • ne sadrži nikakve hemikalije, niti fizičko sredstvo za zaštitu
 • prihvatljiva je za sve religije i kulture
 • ova metoda može da se koristi kako za izbegavanje neželjene trudnoće, tako i za pokušaj da se zatrudni


Nedostaci


 • ne štiti od seksualno prenosivih infekcija
 • neophodna je prethodna obuka od strane stručnog lica kako da se pravilno primenjuje ova metoda kontracepcije
 • obavezno je svakodnevno praćenje znakova plodnosti, što nije pogodno svakoj ženskoj osobi
 • za vreme plodnih dana, neophodno je da se koristi neki drugi oblik kontracepcije, ili uzdržavanje od seksualnih odnosa
 • ako odlučiš da se za vreme plodnih dana uzdržavaš od seksualnih odnosa - to nekada može da traje i više od 15 dana, zavisno od tvog menstrualnog ciklusa i od metode koju primenjuješ
 • nepravilnost prilikom primene ove metode kontracepcije se mnogo više odražava na efikasnost u zaštiti od trudnoće, nego što je to slučaj sa ostalim kontraceptivnim meodama
 • potrebna je izuzetna lična posvećenost, preciznost, strpljivost
 • potrebno je višemesečno praktikovanje ove metoda da bi ona postala redovan metod kontracepcije; dotle je neophodno da se istovremeno koristi neki drugi oblik kontracepcije
 • stres, bolest, naglo mršavljenje, premorenost, putovanje, intenzivne vežbe, upotreba neke hormonske terapije mogu da poremete ispoljavanja znakova plodnosti i da te navedu na pogrešan zaključak
 • ako se desi da nekad koristiš hitnu kontracepciju ("pilula za jutro posle"), onda naredna dva mesntrualna ciklusa ova metoda kontracepcije nije primenljiva, jer hitna kontracepcija sadrži hormone koji remete ispoljavanje znakova plodnosti
 • kalendarske metode kontracepcije polaze od pretpostavke da ženska osoba ima redovne menstrualne cikluse
 • sve metode za određivanje plodnih dana zasnivaju se na stavu da u toku svakog menstrualnog ciklusa postoji samo jedna ovulacija i da je to jedino vreme kada je začeće moguće
Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja