dvoje

CERVIKALNA KAPAcervikalna kapa

Cervikalna kapa je krug sa kupolastim svodom od tanke i mekane gume ili silikona. Devojka je postavlja čistim rukama pre seksualnih aktivnosti (u vreme koje joj najviše odgovara) unutar vagine na grlić materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom u obliku gela ili kreme (spermicid je hemijsko kontraceptivno sredstvo koje uništava spermatozoide).

cervikalna kapa
Obavezna upotreba spermicida u obliku gela
ili kreme istovremeno sa cervikalnom kapom
Obavezna upotreba spermicida u obliku gela ili kreme istovremeno sa cervikalnom kapom


cervikalna kapa cervikalna kapa
Slika levo: nanošenje spermicida u cervikalnu kapu i po njenom rubu
Slika desno: cervikalna kapa u ženskom telu na grliću materice
Uterus=materica, Cervix=grlić materice, Cervical cap=cervikalna kapa, Vagina=rodnica
cervikalna kapa
Nanošenje spermicida u cervikalnu kapu i po njenom rubu


cervikalna kapa
Cervikalna kapa u ženskom telu na grliću materice
Uterus = materica
Cervix = grlić materice
Cervical cap = cervikalna kapa
Vagina = rodnica


Pre nego što prođe dejstvo spermicidnog sredstva (pročitati ovu informaciju u uputstvu), mora da se ubacuje nova količina spermicida u vaginu, ali cervikalna kapa se tada ne vadi iz vagine. Ne vadi se iz vagine dok god tog dana ima seksualnih odnosa, ali ne sme duže od propisanog vremena (pročitati ovu informaciju u uputstvu).

Pošto cervikalna kapa ne štiti od seksualno prenosivih bolesti, neophodno je da istovremeno mladić koristi kondom kako biste oboje bili zaštićeni od polnih infekcija.

UVEK  KORISTI  KONDOM                  

Način delovanja: cervikalna kapa prekriva grlić materice predstavljajući tako barijeru da sperma ne može da uđe u matericu i dalje - u potragu za zrelom jajnom ćelijom. Pošto ova barijera nije dovoljna da zaštiti od trudnoće, neophodno je da se istovremeno koristi spermicidno sredstvo u obliku gela ili kreme. Znaći, mehanizam delovanja je mehanički, a mora da se kombinuje sa hemijskim.

cervikalna kapa cervikalna kapa
Cervikalna kapa sa spermicidom prekriva grlić materice


Cervikalna kapa mora da ostane u vagini najmanje 6 časova nakon poslednjeg seksualnog odnosa. Ali, NE SME DA SE ZABORAVI DA SE IZVADI NA VREME (obavezno pročitaj u uputstvu koliko je to vreme), jer ako ostane duže u telu - može da izazove sindrom toksičnog šoka koji je izuzetno opasan i fatalan, a počinje povišenom telesnom temperaturom.

Cervikalne kape postoje u različitim veličinama, ginekolog pregledom odredi koja veličina je odgovarajuća za tebe. Ako smršaš ili se ugojiš više od 3kg, potrebno je da ginekolog odredi novu veličinu cervikalna kape.

različite veličine cervikalnih kapa
Različite veličine cervikalnih kapa

Takođe, tvoj ginekolog će te obučiti kako da je upotrebljavaš. Pre nego što počneš da je koristiš, treba da dođeš sa postavljenom cervikalnom kapom na kontrolu da bi on utvrdio da li si je pravilno postavila. Ako imaš bilo kakvo pitanje ili nejasnoću (a njih će uvek biti mnogo), obavezno pitaj svog ginekologa.Održavanje cervikalne kape


Posle upotrebe, operi tvoju cervikalna kapu toplom vodom i blagim neutralnim sapunom, dobro je isperi, ostavi je da se suši na čistom papirnom ubrusu, a kada se potpuno osuši stavi je u njenu čistu i suvu kutijicu.

cervikalna kapa

Čuvaj je na suvom i hladnom mestu.

Nikad nemoj da prokuvavaš cervikalna kapu niti da nanosiš na nju dezinfekciona sredstva, deterdžent, talk, neku masnoću - jer sve ovo oštečuje cervikalna kapu.

Pre svake upotrebe proveri da li je možda negde oštećena.

Jednu cervikalna kapu koristiš obićno godinu dana, nakon čega ideš kod ginekologa da odredi koja će sledeća cervikalna kapa ili oblik kontracepcije da bude za tebe.Efikasnost


Kada se savršeno pravilno koristi sa spermicidom, 92% može biti efikasna u sprečavanju trudnoće (to znači da 8 žena od 100 žena koje pravilno koriste ove dve kontracepcijske metode će zatrudneti u toku 1 godine).

Međutim, u stvarnosti efikasnost je 85% kad se koristi sa spermicidom (to znači da 15 žena od 100 žena koje koriste ove dve kontracepcijske metode će zatrudneti u toku 1 godine).

Kada se savršeno pravilno koristi sama bez spermicida, 82% može biti efikasna u sprečavanju trudnoće (to znači da 18 žena od 100 žena koje pravilno koriste samo cervikalnu kapu će zatrudneti u toku 1 godine).

U stvarnosti, kada se cervikalna kapa koristi bez spermicida, efikasnost je 71% (to znači da 29 žena od 100 žena koje koriste samo cervikalnu kapu će zatrudneti u toku 1 godine).Kontraindikacije


Većina ženskih osoba može da koristi cervikalna kapu, ali nije pogodna ako postoji:
 • menstrualno krvarenje
 • neuobičajen položaj grlića materice
 • alergija na leteks
 • alergija na spermicid
 • česte urinarne infekcije
 • infekcija nekog od genitalnih organa
 • ženska osoba je u prošlosti imala sindrom toksičnog šoka


Prednosti


 • nema neželјene efekte ako se izvadi na vreme
 • koristi se samo kad imaš seks
 • može da se postavi u vaginu pre nego što počneš seksualne aktivnosti (u vreme koje tebi najviše odgovara)


Nedostaci


 • ne štiti od seksualno prenosivih infekcija
 • ne sme da se koristi za vreme menstrualnog krvarenja
 • ne može da se koristi prilikom prvog seksualnog odnosa jer bi se postavljanjem cervikalne kape oštetio himen
 • smanjuje spontanost vođenja ljubavi, jer je devojka postavlja unapred kad planira da ima seksualan odnos
 • remeti tok seksualnog odnosa ako je devojka postavlja u toku seksa
 • potrebno je vreme da ovladaš veštinom stavljanja i vađenja cervikalne kape, a dotle moraš da primenjuješ neki drugi metod kontracepcije; kad misliš da si se izvežbala, treba da odeš sa postavljenom cervikalnom kapom na kontrolu kod ginekologa da bi on utvrdio da li si je pravilno postavila i da te eventualno dodatno pouči i koriguje
 • potrebno je da se dodaju nove količine spermicida pre nego što prestane dejstvo spermicida; cervikalna kapa se tada ne vadi iz vagine
 • POSTOJI OPASNOST OD NASTANKA SINDROMA TOKSIČNOG ŠOKA AKO ZABORAVIŠ DA JE IZVADIŠ NA VREME


_________________

* Sindrom toksičnog šoka izaziva svuda prisutna bakterija Staphylococcus aureus čije je prirodno prebivalište koža čoveka, sisara, ptica, prašina, predmeti koji nas okružuju. Približno svakoj šestoj ženi u materici se nalazi Staphylococcus aureus. Kada dođe do oslobađanja njegovih toksina u krvotok nastaje sindrom toksičnog šoka. Ako vaginalni tampon ili dijafragma, cervikalna kapa, ženski kondom, kontraceptivni sunđer ostanu dugo u vagini, stafilokoke se intenzivno razvijaju, oslobađaju toksine i izazivaju izuzetno opasan i fatalan sindrom toksićnog šoka. Početni simptomi su povišena telesna temperatura i pad krvnog pritiska, a zatim nastaje otkazivanje svih organa redom. Proces je mnogo brži u slučaju vaginalnog tampona (ako tampon bude u vagini duže od 6 časova), jer menstrualna krv izuzetno pogoduje razvoju bakterija koje se ubrzano umnožavaju.

Nazad na tekst  


Copyright© 2018 Dr Mićović
Pregledom sadržaja ovog sajta prihvatate Uslove korišćenja